За мен е голяма загадка за какви цени на енергията

...
За мен е голяма загадка за какви цени на енергията
Коментари Харесай

Петкова: За мен е загадка за какви високи цени на еленергията говори бизнесът, при пазарни изкривявания се сезира КЗК


За мен е огромна мистерия за какви цени на силата приказва бизнесът. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването „ Тази събота” на бТВ. Поводът е изказванието на бизнеса, че се чака шоково повишаване на храните поради по-високите цени на тока за бизнеса.

Министър Петкова напомни, че ръководеното от нея ведомство провежда срещи с присъединяване на представители на национално показаните работодателски организации и синдикати, на КЕВР, на управлението на БЕХ и на огромните държавни електроенергийни предприятия в структурата му - НЕК, ЕСО, Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 ", АЕЦ " Козлодуй ", както и с ръководителя на Българската самостоятелна енергийна борса /БНЕБ/.

Тъй като работодателските организации продължиха да упорстват, че има операции на пазара и цените на свободния пазар скачат с към 30 - 60%, което ще одведе до растеж в цените и на доста артикули от първа нужда, Министерството на енергетиката преди дни провежда още една такава среща, на която бяха поканени всички заинтригувани страни. От работодателските организации бойкотираха тази среща и насочиха тежки обвинявания към ръковводството на енергийния бранш.

„ За страдание в границите на срещите, които направихме с бизнеса, не можа да стане ясно кои са тези търговци, които оферират такива високи цени. Електроенергията, която сдруженията продават, както и на енергийната борса, е на цени от 76,09 лева.”, добави Петкова. Тя напомни, че е призовала бизнесът да подаде сигнал до способените органи, които дават отговор за съблюдаване на разпоредбите на пазара и на конкуренцията, това Комисия за защита на конкуренцията, да ревизират въпросните цени и дали има картелни съглашения на пазара на електрическа енергия.

„ За моя изненада, Асоциацията на българския бизнес подаде сигнал за две държавни дружества”, разяснява Петкова. Сигналът на бизнеса е за диктуване и манипулиране на цените от държавните електроенергийни компании.

„ Освен, че с сътрудниците ми бяхме наречени мафиоти, бизнесът сподели, че в бранша не се правят промени. Аз не съм съгласна и за това има факти”, сподели още тя.

По думите ѝ оценката на Мудис са БЕХ се е повишила с два пункта, а към сегашния миг държавната енергетика разполага с 1,435 милиарда лева „ Когато някой приказва, би трябвало преди този момент да види какви са фактите”, безапелационна е Петкова.

Към това могат да се прибавят още няколко обстоятелството, които министър Петкова не загатна - през последните две години бързо потегли либерализацията на електроенергийния пазар, който след излизането на свободния пазар на огромните компании години наред съвсем не мръдна. Пак в този интервал беше съъздадена и потегли Българската самостоятелна енергийна борса. По съглашение с Европейска комисия МЕ обезпечи наложителното присъединяване на държавните производители на борсата, като съвсем напълно борсовата търговия се обезпечава от АЕЦ " Козлодуй ", Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " и НЕК. В края на предходната година Народното събрание взе решение цялата свободна електрическа енергия да се продава през борсата, с цел да се избегнат изкривяванията. Това са стъпките, които може да направи страната, без да се намесва жестоко на свободния пазар на електрическа енергия, на който, както при всяка свободно търгувана стока, цената се дефинира от търсенето и предлагането.

От бизнеса обаче желаят страната да се намеси с непозволени ограничения на свободния пазар и по този начин да обезпечи остатък на електрическа енергия, а оттова и намаление на цените. Конкретното предложение е да бъде задействан студеният запас на Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 ". Нещо, което енергийният чинистър разгласи за недопустимо, тъй като функционалностите на студения запас не са да контролира цените на електрическата енергия, държавната институция МЕ пък няма право да се намесва с сходни ограничения на свободен пазар. Функциите на студения запас са характерни, добре разказани и сходна процедура ще съставлява непозволена държавна интервенция на пазар, който не е контролиран.

„ Дебатът за това нужен ли е планът Белене занапред предстои”, разяснява още министърът. Според нея ползата от страна на китайските вложители е доста сериозен. „ Аз считам, че с измененията, които се правят и към сегашния миг в енергийния бранш, визията и директивите на Европейски Съюз, би трябвало да бъдем доста уравновесени и добре да помислим, с цел да защитим своята енергийна сигурност”, сподели ощеПеткова.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР