За Меланхолията – откровено!Бягайте от всеки, който се опитва да

...
За Меланхолията – откровено!Бягайте от всеки, който се опитва да
Коментари Харесай

Бягайте от всеки, който се опитва да ви промени!

За Меланхолията – искрено!

Бягайте от всеки, който се пробва да ви промени

Мразя, когато някой ми каже: „ Не бъди тъжна “, като че ли това е нещо незаконно. Или: „ Ама по какъв начин по този начин ти се плаче без причина “ – цялостен шок. Още по-зле: „ Как по този начин си сменяш настроенията на всеки 5 минути? “ – все едно съм някаква шизофреничка. Или най-ужасното „ Да, чувал съм, че това е типично… ъъъ какъв брой време продължава “??? ЪЪЪ, първо, това не е точна наука; второ, на мен не ми пречи през днешния ден да съм мрачна и нещастна и трето, най-вероятно ти си непотребен сега.

Субективността на меланхолията постоянно ме е изненадвала с голямата си гама от цветни настроения. По с(к)ухо определение тя е окачествена като липса на страст или по-точно като липса на предпочитание за положителна страст и за градивно деяние. Потиснатост, която граничи с депресията и варира в диапазон от дълбока душевна драма (тъга) до полуда. Междинната форма може да се дефинира като боязън от загубата на надзор върху личното Аз, т.е. загуба на характерността.

Защо считам, че меланхолията е субективна? Защото всеки изпитва друго възприятие на горест. Ако ти през днешния ден си смутен просто, тъй като на открито е тъмно и вали, то за мен това „ недружелюбно време “ е подарък божи. Някак доста ми пасва сивотата. Помага ми да открия съвършеният цвят.

Ако сте като мен, а точно лунни, интуитивни деца, т.е. показвате пред света единствено едната си страна – тази, с която желаете да ви разпознават, то знаете чудесно, че има моменти, в които хората около вас могат да ви объркат с шизофреници. В един миг сте супер щастливи, след 5 секунди сте ядосани, след още 10 – плачете без причина. Този циничен кръг може да продължи много време- дни, седмици, даже месеци, и се повтаря през целия ви живот. Аз го назовавам „ заешката дупка на Алиса “, тъй като е едно неосъзнато проваляне надолу, без посока, без ориентир, без чувство за време и пространство.

За да спрете това проваляне би трябвало да се запитате: „ Какво ми алармира това проваляне “? Всеки цикъл има съответна цел. Уведомява ви, че някъде по пътя сте загуби чувството си за еднаквост, за вярно следване на определения път и не сте в положение да продължите напред без да анализирате корена на това възприятие. „ Защо рева без причина? Защо нещата не се получават? Защо заставам и не върша нищо. Нямам нюх, нямам ентусиазъм, нито предпочитание и сили за смяна? „

Защото нещо в матрицата на съзнанието ви се е сбъркало и вие не следвате личните си стремежи. Както луната има скрита страна, която никой не вижда, по този начин и вие имате своите лични егоистични пориви, които не могат да следват публично начертаните правила. Употребявам думата „ нарцисизъм “ в най-чистата й форма. Всеки е лакомец в избрана степен. Егото е част от Аз-а и без него Аз-а не е цялостен. Моделирането, което идва от външния свят, постоянно е в контраст със същностните ни характерности. Човек добре би трябвало да умее по какъв начин да разпознава позитивните и градивните проекции, които може да вгради в себе си. Защото доста постоянно хората виждат у нас личните си отрицателни качества и се пробват да ги трансформират. Но вместо да поправят личният си тв приемник, те човъркат в нашия.

Голяма неточност е да се твърди, че качествата на хората би трябвало да се трансформират. Например: „ Трябва да бъдеш по-общителна и отзивчива “, „ Трябва да излизаш повече “, „ Не би трябвало да си подобен лакомец “, „ Я по- добре си спри у дома “. Обяснете ми по какъв начин ще един човек, привикнал със обществения живот, може да бъде стеснен и затворен? Та, нали, без другарство той ще се побърка. Как човек, който държи на материалната непоклатимост, може да отиде и да си купи билетче за лотарията? Или някой, с интровертни характерности да стане център на внимание? Да се пробвате да имплантирате неестествени за природата на дадения човек качества е незаконно. Просто, тъй като вие смятате, че по този начин ще е по-добре за него.

Хората не се срещат, с цел да се трансформират едни други. Хората се срещат, с цел да натрупат опит. Всички идваме на тази земя, с цел да научим избрани уроци. Справянето с житейските обстановки изисква комплект от качества, които постоянно човек не има, а намира и натрупа в съзнанието си посредством опита на заобикалящата го среда. Никога не следвайте образеца на човек, който твърди, че желае да ви промени „ за ваше положително “. Това е най-омразният израз за слуха ми, тъй като в дословен превод значи: „ Ти не си задоволително добър. Аз ще ти кажа по какъв начин да станеш подобен, какъвто аз считам, че би трябвало да бъдеш “.

Хората са такива каквито са, тъй като би трябвало да бъдат такива каквито са. Ако имате проблем с това, значи имате проблем със самия себе си. Човек няма по какъв начин да се познае, в случай че не се оглежда в другите. За страдание стъкленото огледало на стената не има способността да отрази качествата ни. Само останалите могат. Когато се получи неточност в това отразяване, т.е. у нас се натрупат голям брой непознати проекции, нещата излизат от коловоза.

Меланхолията се ражда при конфликта сред това, които сме и желаеме да бъдем и това, което другите желаят и чакат от нас. Това постоянно приспособяване, постоянно поправяне на характери и преодоляване на страсти е доста нездравословно, тъй като никой не може да избяга от природата си. Дори и да съумеете да туширате част от своята емоционалност, тя ще избие в даден миг. Човекът не е господ и би трябвало да осъзнае, че не е дарен с привилегията да извайва непознатия темперамент и да направлява капацитета му в посоката, в която той е решил, че е вярно това да се прави. Дори един родител няма правото да моделира детето си съгласно личните си възгледи. Какво ще случи в случай че възпитавате дете, които обича изкуството, в обич и грижливост към точните науки? Ами, доста просто, ще получите едно комплицирано и нещастно създание, изцяло изгубено сред личните си качества и вашите прищевки и упования.

Трябва да помните, че меланхолията се храни от нашата комплицираност и възприятие за неизясненост . Когато тази страст ви налегне, не я гонете, не се опитвайте да я отритнете като нещо излишно. Тя идва тъкмо в точния момент и с тъкмо избрана цел. Идва, с цел да ви каже: „ Спри. Чакай малко. Това ти ли си? Това твоят избор ли е? “.

Вашата задача е да спрете, да се огледате, ослушате, настрадате, наплачете и към този момент с едно по-чисто схващане да обобщите: „ Да, аз съм трагичен, защото… “. Винаги обличайте нещастието. То би трябвало да има форма. Трябва да има име, с цел да го назовете и с цел да се възползвате от него. Ако не знаете с какво си имате работа, няма да по какъв начин се преборите с него, нали.

Нещата са доста елементарни, само че ние сами си ги усложняваме, тъй като отхвърляме да бъдем такива каквито сме. Ако сте щастливи, когато сте сами – това не значи, че сте неприятни и некомуникативни хора. Означава, че се нуждаете от хора, с които да можете да помълчите на разнообразни тематики. Ако желаете нещата да стават по-вашият метод – това не значи, че сте егоисти. Означава, че вие знаете какво желаете и по какъв начин да го получите. Ако нямате потребност от човек до себе си – това не значи, че сте маниакални самотници. Означава, че за момента вашата компания е най-ползотворна за вас самите.

Глупаво е да се мисли, че всеки човек, във всеки миг има потребност от половинка, която да го добавя. Необходима е самодостатъчност, с цел да има обич. Само, когато ти нямаш потребност от другия, можеш да твърдиш, че си с него от обич. Хората би трябвало да се събират, с цел да стават по-силни дружно, а не с цел да се дърпат надолу взаимно. Ако няма синергия, т.е. в случай че 2 + 2 = 4, то нещата НЕ са ОК. Винаги сборът би трябвало да надвишава събираемите.

Така че, когато ви налегне потиснатост, мислете за себе си като за строшен проводник. Вие не сте в синхрон със себе си и с задачата, която ви е сложила вселената. Отклонили сте се и би трябвало да се върнете в верния път. Ако не го извършите това обезсърчение ще прерасне в мъка. Неразбраната потиснатост води до загуба на личността. Не пречупвайте себе си през непознатата призма, тъй като продуктът, който ще се получи, няма да ви хареса.

Шатобриан е писал, че човек придобива своето битие посредством „ безконечната потиснатост на мисълта “, тъй като единствено по този метод тя не се изкривява под напора на непознати прищевки. Насилствената смяна не си заслужава. Никой не я заслужава. Меланхолията е потребна. Тя пречиства и отнася със себе си всички вредители, които се пробват да ни втълпят личните си показа за живота.

Автор: Стефани Евгениева


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР