За медицината и лекарите с афоризмите на един от последните

...
За медицината и лекарите с афоризмите на един от последните
Коментари Харесай

Всяко нещо се лекува със своята противоположност, защото болката лекува болка ♥ МОНТЕН

За медицината и лекарите с афоризмите на един от последните велики представители на Френското Възраждане Мишел дьо Монтен (1533 - 1592) и неговия оптимистичен песимизъм в „ Опити “.

(Portrait of Michel de Montaigne, 1570)

Медицина, лекари, лекуване

Ако лекарите не вършат друго положително, най-малко приготвят болните за гибел, подкопавайки лека-полека здравето им и нарушавайки метода им на живот.

***

Езоп... ни демонстрира по изумителен метод тираничната власт, която лекарите си присвояват на повалените и омаломощени от заболяването и страха души.

***

Страхът от гибелта и страданията, неиздръжливостта на болките, гневното и несдържано предпочитание да оздравеем – ето кое ни заслепява толкоз. Именно нашата очевидна уязвимост ни прави толкоз размекнати и податливи на лекарските внушения.

***

Лошо е лекарството, което лекува посредством заболяване.

***

Глупостта и безредието на възприятията не е нещо, което можеш да излекуваш единствено с един съвет.

***

Всички заболявания се вземат за чума; никой не си прави труда да ги разпознава. Най-хубаво е съгласно разпоредбите на лекарското изкуство при всяко рисково прикосновение с болен да чакаш четиридесет дни, с цел да схванеш дали си заразен; а през това време въображението ти работи трескаво и те разболява даже и да си здрав.

***

... аз постоянно нося в себе си защитни средства; това са твърдостта и търпеливостта ми.

***

... нашите духовни лечители, като че ли сговорени между тях, не намират никакъв различен метод за лекуване, никакво друго средство срещу заболяванията на тялото и душата ни с изключение на мъчението, болката и страданието.

***

... на който постите дават здраве и жизненост, на който рибата е по-вкусна от месото, на него сходни средства за излекуване на душата не действат;... Оттук и общото предписание, че всяко нещо се лекува със своята диаметралност, тъй като болката лекува болежка.

***

... няма друга вариация хора, по този начин рано болни и по този начин късно оздравели, от тези, които са били под закрилата на медицината.

***

Лекарите освен че не се задоволяват с лечение на заболяването, само че и вършат здравите заболели, с цел да не могат хората в никакъв случай да им се изплъзнат от ръцете. В устойчивото и цялостно здраве те като че ли виждат залога за една огромна бъдеща болест. Аз доста постоянно съм боледувал и съм се убедил, че без тяхната помощ заболяванията по-леко се понасят... и по-бързо минават.

***

Всяко благотворно за здравето средство може да се назова лекарство.

***

Из: „ Опити “. Том 1-3, Мишел дьо Монтен, изд. „ Наука и изкуство ”, София, 1975
Изображение: Portrait of Michel de Montaigne, 1570s (unknown artist), commons.wikimedia.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР