За какво германците не обичат да разговарят с непознати? Традиционно

...
За какво германците не обичат да разговарят с непознати? Традиционно
Коментари Харесай

Ти колко получаваш? Никога не задавайте този въпрос в Германия!

За какво германците не обичат да беседват с непознати? Традиционно - за персоналния си живот, за вяра, за политически възгледи. А пък да питаш за заплатата - това не трябва да се прави даже с най-близки другари. „ Само рибите са по-мълчаливи “, „ Последната загадка “, „ Тема-табу “ - под такива заглавия медиите разгласяват публикации, отдадени на обгърнатата в безмълвие тематика за приходите. Но младото потомство гледа иначе на въпроса.

Днешните млади германци избират сами да диктуват изискванията на работодателя си, считат началника по-скоро за ментор, стремят се към добър баланс сред служебния и персоналния живот, само че пък в работата въобще не се боят от натоварване и отговорности. И, несъмнено, се усещат вкъщи си в обществените мрежи и в интернет. За „ поколението У “ или „ милениълите “ Ханс-Карл декор Хюлзен от консултантската компания „ Кинбаум “ споделя: „ Те се отнасят по друг метод към персоналните си данни, а в обществените мрежи разискват даже най-интимни въпроси. Тъй че за какво пък да не си приказват и за заплати? “

За да има правдивост

Правят го обаче не от празно любознание, а тъй като се стремят към бистрота и заслужено заплащане на труда. Когато имаш информация, доста добре можеш да правиш съпоставения и надали ще приемеш да работиш за по-малко пари от общоприетото. Тази информация се търси от ден на ден - доказателство дава известността на уеб сайтове като Gehaltsreporter.de, Gehaltsvergleich.com или Lohnspiegel.de. На тези уеб сайтове можете освен да намерите описи с най-добре платените специалности, само че и да сравните своята заплата със заплатите на хора от други компании, които правят същата работа. Подир младите към този момент потеглят и по-възрастните. Едно интернационално проучване, извършено от цифровата трудова борса Monster.de, демонстрира, че на инат на упованията германците приказват за заплатите си доста по-охотно от американците, да вземем за пример. 64% от германците и едвам 25 на 100 от американците без терзание посвещават своя събеседник във „ великата загадка “ какъв брой печелят.

Хората в Германия към този момент доста по-открито приказват за трудовото си заплащане, само че все пак на мнозина им е много мъчно в договарянията за пари с работодателя, пишат създателите на проучването. Работодателят в Германия не може да забрани на своите чиновници да разискват между тях въпроса за заплатите - нищо, че и до ден сегашен редица трудови контракти съдържат уговорка за неогласяване на такава информация. Още повече, че през 2017 година в Германия беше признат закон за прозрачността на заплатите, който има за цел да в профил неравенството в заплатите сред дамите и мъжете. Според този закон, във компаниите с повече от 200 чиновници всеки има право да попита началника си какъв брой получава един или различен сътрудник на същата или сравнима служба.

Повод за злоба и неприязън?

И въпреки всичко бъдете внимателни в устрема си към бистрота. Обсъждането на заплатите вътре в колектива може да скапе трудовата атмосфера, да провокира злоба, неодобрение или неприязън измежду сътрудниците. Относително безобидно е да се съпоставят заплатите при започване на кариерата, тъй като на старта те нормално са сходни за сходните трудови позиции. „ По-нататък обаче нещата от ден на ден зависят от бранша и длъжността, от възрастта и житейската обстановка, “ изяснява Ханс-Карл декор Хюлзен. Така че специалистите от портала Karriere.de под линия предлагат да давате информация за трудовото си заплащане единствено на хора, на които в действителност имате доверие. А пък в случай че решите да разпитвате сътрудниците си за техните заплати, би трябвало ясно да им обясните аргументите за своето любознание. Когато желаете да употребявате получената информация в договарянията с работодателя, непременно помолете източника на информацията да Ви даде експлицитното си единодушие.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР