За иконата като мост между човешкото сърце и Бог разказва

...
За иконата като мост между човешкото сърце и Бог разказва
Коментари Харесай

Пред огледалото с иконописеца Диан Костов

За иконата като мост сред човешкото сърце и Бог споделя в предаването " Какво се случва “ актуалният зограф Диан Костов:

" Нашата работа, работата на зографите е, посредством материални вещества – бои, четки, дъски, стени – да пресъздадем духа “. Това е повода той да употребява в своите икони доста знаци, да търси ексцентрични, а от време на време и провокиращи решения. „ Символите са ми обичани, тъй като те постоянно значат и нещо друго и то е, че с изключение на забележимата страна има и една невидима. Това е значимо за хората “ – акцентира Диан Костов.

През 2019 година той е селектиран всред стотици претенденти за присъединяване в XII Световно биенале за съвременно изкуство във Флоренция. Там художникът – зограф показа своята апаратура " Кой си ти? “, която предлага самобитен взор към себе си, само че пред очите на Бога. В центъра на иконата е сложено огледало с формата на брава. " Да се видиш пред Бог е мъчно. Някак си не върви да му кажеш –  " Аз съм огромна работа ". Трябва малко да се смириш " – споделя за творбата си създателят и прибавя, че евентуално на доста хора няма да им хареса това, което ще видят. 



Художникът споделя, че през днешния ден се надява да завърши тази ужасна война, която води Путин и която, съгласно него, нанася голям удар върху православието. За опцията да реагира посредством изкуството си е безапелационен, че му е мъчно към момента, тъй като не открива вярата, която желае да съобщи.

На Велики четвъртък – един от най-важните дни от буйната седмица – в предаването " Какво се случва “ гостува актуалният зограф Диан Костов.

За креативния развой по основаването на иконите, за вярата, за положителното, за бъдещето в църквата и за несигурното настояще – чуйте диалога от звуковия файл.
Снимки – БНР и персонален ФБ профил на Диан Костов
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР