За една година търсенето на апартаменти в София се е ...

За една година търсенето на апартаменти в София се е

Шок с търсенето на апартаменти и цените на имотите в София

За една година търсенето на жилища в София се е увеличило с 30%, а стойностите на тези парцели са нарастнали с 12 на 100. Това е причина да се мисли за заможен взрив по време на коронавирус рецесията.

" Много са аргументите и те са справедливи, тъкмо поради това не може да се приказва за балон, който да чакаме да се спука. През финалната година стойностите са нарастнали с 11% за София, само че това е едно гладко повишаване. Така се случва от 2018 година насам. Дори в случай че проследим един по-дълъг срок от 6 години – общо покачването е с 46 %. А с 63% са нарастнали стойностите през срок, който ние дефинираме като " балон "-2006-2008 година ", сподели пред телевизия " България он еър " мениджърът на Имоти.нет Снежана Стойчева.

Тя акцентира, че в Пловдив ситуацията е сходно като в София – стойностите съществено са нарастнали.

" Интересно е, че са нарастнали стойностите на къщите. Интересът към тях е желанието на младежи да живеят в екологична среда, да отглеждат децата си на чист въздух. Свързан е с голямото предпочитание на българина да живее по-добре, по-удобно. До полемиката, която направихме предходната седмица, си мислех, че лихвите по ипотечното кредитиране, които са ниски и от ден на ден падат, е една от главните аргументи за покачването на покупко-продажбите. Но не най-съществената. Има друга причина – това са спестяванията, депозитите на българина. През финалните години те са се увеличили с 20 милиарда Говорим за 60 милиарда депозити при започване на годината. Има по-засилен интерес към по-огромни жилища. Има спад в наемите, както и в тяхното издирване. Има доста свободни парцели. Около 20% са освободените ", добави Стойчева.

По думите ѝ през финалните 5 години приходите на семействата са нарастнали с 35%.

Попитана по какъв начин се е трансформирал профила на купувача, тя отговори: " Това, което " Пощенска банка " внесе като информация за хората, които употребяват кредити, допускам, че това са младежи до 40 години – фамилии, висше обучение, положителна рентабилност. Банките внимават на кого отпускат кредити, не е по този начин безсистемно, както беше през 2006 година ", уточни мениджърът на Imoti.net.

И добави, че парцелите " на зелено " постоянно крият риск. " Купувайки парцел на зелено, подписваме контракт, който е на положителна воля. Не ставаме притежатели на нищо, той не дава никаква гаранция. Но е желано като вид, тъй като е по-на ниска цена. Когато излезе Акт 16 – един парцел се продава с 20-30% от горната страна. Експертите, с които те приказват, споделят, че до 2023 година подобен ще бъде растежът. Но има други финансови специалисти, които считат, че може да сме в 18-годишен цикъл и това повишаване може да продължи и след 2024 година. Но сега има обективно издирване за този растеж, а то е доста повече от предлагането ", безапелационна е Снежана Стойчева.

Източник: standartnews.com