За “Демократична България има два фундаментални приоритета: агресията на Путин

...
За “Демократична България има два фундаментални приоритета: агресията на Путин
Коментари Харесай

Христо Иванов призова: Да не позволяваме България да премине към президентско управление

" За “Демократична България ” има два фундаментални целта: експанзията на Путин с последствията от нея за енергетиката и сигурността и защитата ни, и корупцията, която също е обвързвана с Кремъл. ”

Това разгласи в изявление за Дарик радио съпредседателят на “Демократична България ” Христо Иванов, който е и лидер на листите на обединяването в 24-и МИР в София и в Пловдив.

“Целокупният политически хайлайф като се изключи нас влезе в тези избори с волята да пренебрегва войната, да не се приказва и мисли за нея. Начинът да не се опасяваме е да покажем, че имаме национални единодушия какво да вършим, че имаме политики ”, сподели Иванов. И изясни, че желаеме или не, ние сме част от войната, тъй като два месеца преди нахлуването в Украйна Путин изиска да се преразгледа геополитическата архитектура на Източна Европа и тя да се върне към границите от 1997 година Отделно, че Москва разгласи България за вражеска страна.

“Опитът този ред да бъде взривен е опит да бъде взривен нашият метод на живот и да бъде сменен с нещо изцяло непредсказуемо ”, предизвести водачът на “Да, България ”. И прикани: “Трябва всички институции и политически водачи да уеднаквим оценката си и да имаме национално единодушие по този въпрос ”.

Според Иванов би трябвало да се поддържа разговор и да се търси някаква форма на единодушие в новия парламент, с цел да може да се създадат промени в прокуратурата и Висшия правосъден съвет, за които е належащо огромно болшинство, макар че, по думите му, се обрисува следващия “салатен парламент ”, формиран от голям брой разнородни обединения. “Трябва отрезвяване, фокусиране, невзискателност и схващане накъде вървят нещата. Хората чакат съответни резултати за своя живот ”, сподели съпредседателят на Демократична България.

“Ние сме срещу този следващ популистки търг за обещаване на по-високи заплати. Правителството не може да даде тези пари, може да даде инфлация. Начините приходите да се качат трайно и стабилно са вложения и положителни работни места. В момента големи капитали се изнасят от Русия, а България не е конкурентна да притегля тези работни места ”, сподели Иванов и очерта следните цели за привличане на непознати вложения:

Правосъдие, тъй като никой няма да пристигна у нас без законност;

Радикална смяна на режима на насърчаване на вложенията, тъй като те даже напущат България и отиват в Сърбия и Румъния;

Електронно ръководство, с цел да стане България лесна за живеене и за работа;

Образование, с цел да има качествени работни места в промишлености с висока добавена стойност.

“Има доста благоприятни условия, в случай че се стегнем, за година-две България ще тръгне в нова посока на икономическо развиване, стига да има единодушие за ръководство, което има волята и знае по какъв начин. Националният интерес е ясно да разбираме дилемите пред нас и прагматично да оценяваме коя формула може да ги реши ”, сподели Иванов.

По думите му, за “Демократична България ” принципността по въпроса за присъединяване или не в дадена коалиция значи отпор на заканите от Кремъл и битка с корупцията, като двете тематики са взаимно свързани.

“ГЕРБ до момента в който са това, което са, даже и да завоюват избори, не могат да ръководят. Те се държат все едно 12-те им години ръководство не са се случили, че не е имало тежък проблем с корупцията ”, сподели Иванов. И добави, че за Демократична България казусът не е личен, а систематичен. “Ние държим да отстраняваме систематичните и институционални предпоставки за корупцията, а не една или друга личност от ГЕРБ. Ще ни бият хората, в случай че би трябвало да участваме в ръководство с тях. За Движение за права и свободи да не приказваме ”.

Според Иванов “Демократична България ” ще бъде основател и поръчител за спазването на още един народен приоритет - радикалната рационализация на армията. “Не можем да продължаваме да си пазим оръжейните култове от руско време. И това не значи просто да купим някакви железа, а значи голяма инвестиция в човешки капитал, в просвета, в технологии. Вижте Израел ”, сподели Иванов. И прикани също за пречистване на спецслужбите от съветско въздействие.

“Трябва да си реформираме правораздаването, по метод, който да е безпристрастен. Не ГЕРБ да се откаже от техния Гешев, а ние да сложим наш си - това е още от същото. Не би трябвало да има човек, в който да се концентрира толкоз доста официална и неофициална власт ”, сподели Христо Иванов. И прикани политиците да спрат да си произнасят присъди един на различен. Но се пошегува, че депутатите би трябвало с пирограф да напишат на банките си името Курц - австрийският канцлер, който си потегли не тъй като е наказан за злоупотреби и корупция, а тъй като имаше подозрения.

По думите на Иванов, в България сме привикнали на канцлерска република и мощно подценяване на Народното събрание, заради което си мислим, че главният политически водач би трябвало да стане вицепремиер - до момента в който той може да носи отговорност и в Народното събрание. И прикани да не бързаме да дефинираме бъдещото държавно управление като “експертно или програмно ”, тъй като тези думи са превърнати в табу, както и думата консенсус. “Ще би трябвало да се приказва всъщност и да се носи отговорност. Защото за всяко едно “салатено държавно управление ” отговорност ще се носи в Народното събрание ”, сподели Христо Иванов. Според него една от аргументите за сриване на предходната управническа коалиция е било таман подценяването на Народното събрание, до момента в който някои политици са се изживявали като в уестърн в държавното управление.

Иванов прикани още да не разрешаваме България да премине към президентско ръководство. И че тук даже не става дума за президентска република, в която има парламент, а за такава, която месеци и месеци наред има служебни кабинети без парламент, което е доста рисково.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР