За да сме здрави, се нуждаем от хранителни вещества и

...
За да сме здрави, се нуждаем от хранителни вещества и
Коментари Харесай

Храни с лутеин - яж ги редовно!

За да сме здрави, се нуждаем от хранителни субстанции и микроелементи. Някои от тях се създават от самия организъм, други се получават от храната. Един от тези детайли е лутеинът – пигмент каротиноид, който има удобен резултат върху зрението.

Лутеинът обезпечава на очите О2 и минерали. Той е натурален филтър, което значи, че понижава въздействието на ултравиолетовите и сините лъчи върху ретината на окото. Той е вещество – антиоксидант, което се бори с възпалението.

Лутеинът се съдържа в ретината и колкото повече е, толкоз по-остро е зрението. Пигментът спомага поддържането на здравословно зрение в продължение на доста години и е профилактика на очни болести като катаракта и дистрофия на рeтината.

Стана ви ясно, че е изключително значимо този антиоксидант да е в задоволителни количества. Затова дано забележим по какъв начин да си го набавим елементарно и в кои храни се съдържа лутеинът?

Къдраво зеле Кейл

Суровото зеле Кейл е водач в наличието на лутеин, тъй че несъмнено би трябвало да го добавите към храненията си. С него можете да приготвяте салата, която ще бъде отлична гарнитура към месо и риба.

Спанак

Този листен зарзават с изключение на огромно количество лутеин съдържа каротин, витамин А и С. Спанакът се прибавя към салати и питателни коктейли, сервира се с месни и рибни ястия. От него се подготвят още супи, тестени произведения, даже сладкиши.

Глухарче

 Руколата е храна с лутеин

Необичайна, само че отлична съставна част за салата, като добавите орехов и пиперен мирис на усет към нея. Глухарчето върви добре с козе сирене, ядки, солена риба или месо.

Червен пипер

Може да се изненадате, само че елементарната кухненска фалшификация е склад за лутеин. Подправката се подготвя от български червен пипер, който съдържа доста каротеноиди. Зеленчукът се преработва в прахообразна фалшификация, а крайният артикул, съдържа висока централизация на лутеин. Подправката си прибавя към месни и постни ястия, супи и разнообразни сосове.

Листа от ряпа

 Листата от ряпа за източник на лутеин

Те съдържат доста лутеин както в недопечен тип, по този начин и след термична обработка. Листата имат необикновен усет – леко горчив, изострен и лют усет. Те се употребяват в екзотични предписания в Китай и Югоизточна Азия, само че можете умерено да ги употребявате като гарнитура към главното ядене.

Молекулите на лутеин се срещат и в други храни: зелен грах, крес салата, царевица, брюкселско зеле и броколи. Също по този начин най-добре лутеинът за очите се продава под формата на разнообразни хранителни добавки и витаминни комплекси.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР