За да се възползват от кулинарното предимство да готвят храната

...
За да се възползват от кулинарното предимство да готвят храната
Коментари Харесай

Здравословно готвене в глинени съдове

За да се възползват от кулинарното преимущество да готвят храната си в течност, която да и придава нов, по-сочен и по-добър усет, още античните ни прадеди са я приготвели в подобаващи за задачата съдове. С асимилиране свойствата на глината, е почнало всеобщото произвеждане на съдове за готвене.

Глината е материал, до който всеки един от нас най-малко един път се е докосвал,, приготвяйки нещо вкусно. В производството постоянно се добавяли черупки от миди и натрошени частици от остарели глинени предмети.

 Сач с пилешко

И през днешния ден в глинените съдове има разнообразни добавки, които се слагат за да подобрят здравината и да не позволяват изпускането на вода от съда.

Готвенето в керамичните съдове е придружено с някои особености. Те се пораждат от естеството на материала, употребен за произвеждане. На първо място, откакто готвите в глинен съд, би трябвало да го изчистите доста добре.

 Зеленчуков сач

Те поемат доста от материалите и течността на манджата, и, в случай че не са изчистени, както би трябвало, ще се получи разбъркване на ароматите на ястията, готвени едно след друго.

Когато го вършиме обаче, потреблението на почистващи препарати е нежелателно, защото и техните токсини могат да влязат, да се задържат в съда, и след това да се предадат на манджата, която ще приготвите в следствие.

За да почистите глинения съд, най-добре го накиснете с вода, след което изстържете остатъците от готвенето. Преди още веднъж да го употребявате се уверете, че е пресъхнал добре.

 Гювеч

Материалите, употребявани за декорация и желиране на керамиката, в множеството случаи съдържат тежки метали. Поради това, когато купувате глинена кухненска посуда, избягвайте такава с глазирана сърцевина, или най-малко се уверете, че сигурно не са употребявани нездравословни материали.

Ако не го извършите, рискувате от съда в гозбата си да получите доза олово или какво ли още не. Просто решение е да изберете съдове, които не са гладжосани, т.е. - глазирани и украсени.

Готвенето с тях обаче е по-специфично, защото преди този момент съда би трябвало да престои известно време във вода. Това се прави, с цел да се напои и да не лишава водата на готвената манджа.

Когато готвите, глиненият съд би трябвало да се загрява последователно, а не внезапно. Така се подсигурява целостта му в края на кулинарната приложимост.

Това е изключително изразено при готвенето на сач, който би трябвало да се нагрява дълго време намазнен, преди да сложите вкусните артикули в него. Гювечи и гювечета постоянно се поставят в студена фурна, след което се нагласят градусите.

Готвенето в глинени съдове изисква малко повече старания и внимание, само че крайният резултат си заслужава.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР