За да се възползваме от потенциала на дигиталното бъдеще, обществото

...
За да се възползваме от потенциала на дигиталното бъдеще, обществото
Коментари Харесай

Радев: Голямото предизвикателство на нашето време е да превърнем информацията в знание


За да се възползваме от капацитета на цифровото бъдеще, обществото ни би трябвало да бъде готово за дълбока промяна. В днешно време разполагаме с безпределно доста информация, като предизвикването пред нас е по какъв начин да превърнем тази информация в познание. Това съобщи президентът Румен Радев, който през днешния ден в Софийския университет взе присъединяване в конференция на тематика “Европа - По пътя към цифрово бъдеще ” дружно с президента на Конфедерация Швейцария Дорис Лойтхард.

“Европа не е изостанала в цифровото си развиване, само че сигурно може и би трябвало да направи доста повече ”, прикани президентът. По думите на президента информацията през днешния ден е „ оръжие “ – политическо, икономическо и духовно и бъдещето принадлежи на тези общества, които съумеят да извършат тази дълбока промяна и да се възползват от това познание в цифровата ера.

Президентът предизвести, че в днешния все по-непредсказуем, спорен и конкурентен свят единството на Европейския съюз изисква да бъдем свързани освен в енергиен и транспортен смисъл, само че и цифрово. “За да отстояваме благосъстоянието и сигурността на европейските жители, би трябвало да имаме независимост на придвижване на данните ”, безапелационен беше президентът.

Румен Радев означи бързото развиване на бранша на връзките и осведомителните технологии в България, като растежът в него през последните години е 250%. “Хората, които строят цифровия свят и пишат стратегиите, които използваме всекидневно, волно или несъзнателно задават и нашите полезности, както и модела на публичните ни връзки. Задачата на нашето потомство е цифровото развиване да бъде насочвано хуманно и да служи на бъдеща обединена и мощна Европа ”, сподели президентът.

“Днес е верният миг нашите общества да проведат извънредно значимата полемика за това по какъв начин технологията да усъвършенства демокрациите, в които живеем. Дигитализацията няма граници, само че ние се нуждаем от общи регулации и правила, тъй като демокрацията е неизбежно повлияна от цифровия напредък на нашите общества. Поздравявам България за това, че подчертава върху дигитализацията в своите цели за Председателството на Съвета на Европейския съюз ”, съобщи Дорис Лойтхард и пожела триумф на страната ни за сполучливото осъществяване на това председателство през 2018 година /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР