За да се съхранят полезните качества на сушените плодове, те

...
За да се съхранят полезните качества на сушените плодове, те
Коментари Харесай

Съхранение на сушени плодове

За да се запазят потребните качества на сушените плодове, те би трябвало да се съхраняват вярно. Основни за положителното им опазване са тяхната мокрота и опаковка.

Сушените плодове се резервират най-добре, в случай че са изсушени до оптималната им мокрота - 17-24 %. Различните плодове имат друга мокрота, по тази причина, в случай че се съхраняват дружно, би трябвало всеки тип да е херметично опакован настрана.

В противоположен случай плодовете с по-висока мокрота ще я изгубят за сметка на тези с по-ниска. Периодично сушените плодове би трябвало да се ревизират за развиване на плесени или вредители.

 Сушени плодове

Пресушаването на плодовете също не е желателно, тъй като понижава качествата на плодовете. Те пресъхват, потъмняват и при намокряне не се възвръщат. Освен това при пресушаване те стават прекомерно твърди и не толкоз приятни на усет, колкото в случай че запазят част от сочността си.

Изсушените плодове е най-добре да се съхраняват в транспарантни стъклени или пластмасови буркани или пликове. Така, в случай че има някакви вредители по плодовете, екскрементите им и дребните частици от развалените плодове, ще се събират на дъното и елементарно могат да бъдат видяни.

 Сушени кайсии

Могат да се употребяват и торбички от компактен плат или хартия, които би трябвало доста плътно да се завържат. За профилактика за вредители те би трябвало да се ревизират от време на време, изключително горната вътрешна част, където има гънки, в които нормално вредителите се крият.

В взаимозависимост от изискванията на предпазване сушените плодове могат да трансформират тежестта си. Ако въздухът е прекомерно изсъхнал, той ще поеме влагата от плодовете и тежестта им ще намалее.

И противоположното – при мокър въздух плодовете ще се овлажнят ненужно, което може да провокира поява на плесени и примамва вредителите.

Не е желателно да съхранявате сушените плодове в пластмасови кутии, тъй като по този метод те ще се навлажнят прекомерно и ще се трансфорат в лепкава маса, която ще е неприятна и на тип, и на усет.

Необходимо е при предпазване на сушените плодове да има някакъв достъп на въздух, в случай че въпреки всичко предпочитате пластмасовите опаковки.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР