За да приготвите ястия от зелен фасул, желателно е да

...
За да приготвите ястия от зелен фасул, желателно е да
Коментари Харесай

Как се готви зелен боб

За да приготвите ястия от зелен боб, налага се да употребявате напълно млади зелени шушулки. Те са по-нежни и усетът им придава невероятна прохлада на ястията.

Презрелият зелен боб се подготвя по-бавно, той не е толкоз апетитен и е много жилест. Лесно може да различите младия зелен боб – той е светлозелен и е еластичен.

Преди да приготвяте зелен боб, би трябвало да го бланширате. Почистете шушулките от дръжките, измийте ги добре и ги сварете леко в подсолена вода.

Младият зелен боб се вари седем минути, а презрелият зелен боб се вари към 10 минути. Готовността може да се дефинира както на тип, по този начин и на усет.

Не е добре фасулът да се превари, тъй като ще наподобява на каша. Тогава той става нишковиден и губи доста от скъпите си субстанции, а и усетът му се трансформира.

 Как се готви зелен фасул

Свареният зелен боб се цеди през цедилка, след което може да се употребява за приготвянето на всевъзможни зеленчукови и месни ястия. Лесно е да замразите бланширания зелен боб.

Трябва да го оставите да изстине, да го нарежете на идентични части, да го опаковате в найлонови пликчета и да ги наредите във фризера. Любителите на яйцата и зеленчуците ще се зарадват, в случай че им приготвите зелен боб с яйца.

Разтопете краве масло в нажежен тиган. Предварително сварения зелен боб нарежете на идентични елементи. Изсипете фасула в тигана и го залейте с яйца – на двеста грама боб се пада по едно яйце. Разбъркайте и пържете до подготвеност.

За да приготвите зеленчуково рагу, задушете в олио нарязани на кубчета картофи и тиквички, като добавите малко вода. Задушете до полуготовност и прибавете нарязана на кръгчета глава лук и нарязана на кръгчета чушка.

Задушете още пет минути и прибавете нарязания зелен боб и нарязани домати. Подправете на усет. Ако рагуто е воднисто, прибавете малко галета.

За рагуто ви би трябвало една част лук, две елементи картофи, две елементи тиквички, една част чушка, една част домати, две елементи зелен боб. По предпочитание можете да добавите в рагуто късчета бекон или шунка.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР