За да отбележи началото на Световния икономически форум в Давос,

...
За да отбележи началото на Световния икономически форум в Давос,
Коментари Харесай

26-тимата най-богати в света притежават колкото най-бедните 3.8 милиарда души

За да означи началото на Световния стопански конгрес в Давос, Оксфам (международна организация, която се състои от 20 неправителствени организации, които работят в над 90 страни за оправянето с бедността) осведоми, че през 2018 година богатите са нараснали благосъстоянието си, а бедните са станали по-бедни. Оказва се, че 26-те най-богати милиардери имат толкоз, колкото 3,8 милиарда души, които сформират най-бедната част от популацията на земята.

В отчета, който беше коментиран по време на срещата, е оповестено, че 1% налог благосъстояние би бил задоволителен, с цел да обезпечи 418 милиона $, които са задоволителни за образование за всяко дете, което няма достъп до такова, както и обезпечаването на достъп до здравна система, което би предотвратило 3 милиона смъртни случая.
Оксфам добавя, че през 2018 година благосъстоянието на над 2000 милиардери се е нараснало с 900 милиарда $ – с към 2,5 милиарда $ дневно. Богатството на богатите се е нараснало с 12%, до момента в който това на най-бедните е намаляло с 11%.
Някои от данните предоставени от отчета са:През миналите 10 години броят на милиардерите се е удвоил.През 2017 година и 2018 година на всеки два дни някой е ставал милиардер. Богатството на Джеф Безос, най-богатият човек на света и изпълнителен шеф на Amazon, е повишено с 112 милиарда $, като единствено 1% от него се равнява на здравния бюджета на Етиопия, страна с 105 милиона поданици.
„ Начинът, по който стопанската система ни действа е, че огромна част от благосъстоянието се намира в ръцете на няколко привилегировани, до момента в който други едвам оцеляват. Жените не получават съответна грижа по време на майчинство, а децата нямат достъп до обучение, което би могло да им помогне да се спасят от бедността. Но това не е нужно да остава по този начин. В света има задоволително за всички. Правителствата би трябвало да създадат по този начин, че таксите, събрани от богатите, да доближават до тези, които нямат доста под формата на качествени и безвъзмездни публични услуги ”, споделя Матю Спенсър, отговарящ за политиката и акциите на Оксфам.
Според отчета държавните управления способстват за това неравноправие, защото не съумяват да оползотворят събраните пари от богатите под формата на такси. Затова и Оксфам натъртва върху потребността от първокласен надзор от страна на държавните управления. Над 10 000 души умират от липса на съответна здравна система, а към 262 милиона деца нямат достъп до обучение, тъй като родителите им не могат да си разрешат да заплащат таксите, униформите или учебниците.
Начинът, съгласно който Оксфам дефинира каква е разликата сред небогати и богати, е посредством обзор на данни, предоставени от швейцарската банка „ Кредит суис ” за интервала юни 2017 година - юни 2018 година А благосъстоянието на милиардерите се пресмята съгласно ранглиста на най-богатите хора в света на Forbes, оповестена през март 2018 година
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР