За да оправдае бавното създаване на антихитлеровата коалиция, Джордж. Ф.

...
За да оправдае бавното създаване на антихитлеровата коалиция, Джордж. Ф.
Коментари Харесай

Ответен удар за Крим – 4 години по-късно

За да оправдае бавното основаване на антихитлеровата коалиция, Джордж. Ф. Кенан разсъждава, че това било заради демократичността: демокрациите постепенно си изработвали позиции за нови феномени, само че един път като ги изработят, пипат тъкмо и тежко. В момента сме сюрпризирани от като че ли свръхреакцията на Запада във връзка един опит за ликвидиране в Солзбъри. Изнанадата изчезва, в случай че забележим това като забавена реакция на съветската анексия на Крим. Само че вместо да ни се коства свръхреакция, ще я оценим тогава като незадоволителна.

Реакцията на Запада носи всички белези на импровизацията. Като начало, самите англичани наподобява се изненадваха от заеманите обществено позиции, като всяка последваща се оказваше по-остра от предстоящата – примерно, Великобритения изгони едновременно 23-ма съветски дипломати за шпионаж. Първият кръг завърши на 14 т.м., два дни след първичното обвиняване на Русия от Тереза Мей, когато в Съвета за сигурност всички съдружници на Англия препотвърдиха това обвиняване и солидарността си с нея; а френският представител загатна за последваща витка на ескалацията с думите си, че Франция ще поддържа Англия " при всевъзможни условия ".

Ето какво последва от страна на Запада (не изисквам за изчерпателност):

15.03.:
- В английския Парламент лидерът на Партията на труда Корбин, без да се отхвърля от апела си за разговор с Русия, съобщи три дни преди Путиновите избори, че лейбъристите " несъмнено не са поддръжници на Путиновия режим, на неговия закостенял авторитаризъм, корист с човшките права и икономическа корупция ".
- Съединени американски щати упрекнаха Русия, че е проникнала в компютърното ръководство на американски и европейски системи за произвеждане и систематизиране на електрическа енергия.
- Президентът на Полша Дуда разгласи, че ще има промени в тактиката на националната защита на Полша вследствие " непредсказуемостта на съветската политика ".
- Президентът на Франция Макрон отхвърли да посети съветския щанд на парижкия панаир на книгата.

16.03:
- Министърът на външните работи на Англия Джонсън съобщи, че има " изключитилно огромна възможност ", персонално Путин да е заповядал " разпространяване на нервнопаралитичен препарат по улиците на Обединеното кралство, по улиците на Европа, за пръв път от Втората международна война насам. "
- Същият ден, същият министър не подаде ръка на посланика на Русия във Англия Яковенко при служебна среща.
- Германия заяви, че възвръща контраразузнаването си, което на практика не действа след края на Студената война.

17.03.
- Министър-председателят на Украйна Гройсман разгласи, че Украйна ще приключи програмата за икономическо съдействие с Русия, контрактувана за интервала 2011-2020 година
...
От страна на Русия:
Първоначално имаше подигравка и насмешки в отговор на английските обвинявания.
После в Съвета за сигурност съветският представител отхвърли всички обвинявания, като държа умишлено просташки език (на два пъти сподели, че британците " мъкнат " – а не " слагат ", примерно - този проблем в Съвета).
Накрая и Русия разгласи, че ще изгони и тя 23ма английски дипломати – без обвинявания към тях, просто в числено еднакъв отговор; както и че закрива Британския съвет (Британският културен институт) в Русия, " по отношение на нерегулираността(?) на неговата активност ".

Очевидно е, че съветските дийствия са по-слаби от дейностите на Запада и са точно ре-акции на Западните начинания. Интуицията ми е, че към този момент Русия се пробва да понижава напрежението. Защото Русия, без значение от това, дали в действителност е причинителят, обективно завоюва от самото нападение: пред руснаците и пред целия свят страната сподели мощ. Това окрилява съветския гласоподавател, а на ония, другите – " Треперете, милорди! " Но от нечаканите Западни дейности Русия към този момент загуби и – най-малко до избрана точка - ще продължава единствено да губи без да има съответни отговори, тъй че несъмнено ще гледа да редуцира загубите.

Не по-малко явно е, че дейностите на Запада към този момент са некоординирани. За дейности от подобен вид – политически мигновени, остри, рискови – е импровизирано освен публичното мнение, само че комай и самите държавни управления. Това е нова обстановка за тези екипи, определени във властта, с цел да вземат решение преди всичко партийни и стопански проблеми посредством внимателни стъпки с чиновнически темперамент. Това изяснява пасивната им поза отпреди 4 години, когато предадоха Украйна. Нали можеха още тогава, примерно, да реагират като в този момент? Но таман тъй като тогава не направиха нищо - допускам, че си вършат изправителен. Наистина, по-добре късно, в сравнение с в никакъв случай.

Новата обстановка е, че Русия през днешния ден към този момент не се усеща безнаказан пакостник. Необходимо е, обаче, импровизациите да отсътпят място на съгласуваност на функциите на демокрациите, на средствата и степента на наказванията. Засега - Западът се раздвижи, само че не пипа нито премерено тежко, нито тъкмо.

Най-важното, обаче, следва: да бъде издигната преградата сред двете противостоящи страни, която взаимно да ги пази от война. През Студената война тя последователно бе издигната. Сега я няма, както я няма Берлинската стена. И вместо да спорим това Студена война ли е или назад, по-добре да работим за издигане на такава бариера. От нея всички имаме потребност.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Отровеният съветски сътрудник (31)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР