За да не се притеснявате от липса на витамини през

...
За да не се притеснявате от липса на витамини през
Коментари Харесай

Трите идеални есенни зеленчука

За да не се притеснявате от липса на витамини през есента, заложете на трите най-полезни есенни зеленчука, поучават френски експерти по храненето.

И надалеч не е нужно да обръщаме внимание на думите на приети светила по здравословния метод на живот, тъй като нашите баби от дълго време знаят кое най-важното, с цел да си здрав - а точно положителната храна.

Полезните артикули, които слагаме в чинията си през всеки сезон, са това което държи бодрия ни и здрав тип. Ако през есента пазарите изобилстват от зеленчуци като чушки, домати, зеле, тиква и така нататък, не посягайте към салатата Айсберг.

Вижте кои са трите есенни зеленчука, които са идеални за сезонното хранене по това време на годината.

Зеле

Първият от тях е зелето. Според фамозния странник Джеймс Кук то е скъпо, тъй като няколко пъти го е спасявало от скорбут. Това се е получавало поради високото равнище на витамин С, който пази от простуди и инфекции.

Колкото и да стои в хладилника, зелето няма да загуби витамините си, тъй като в него има чиста аскорбинова киселина. В листата му има и редкия витамин U, който оказва помощ при язва и гастрит.

Само 100 г кисело зеле на ден ще обезпечи на тялото ви нужното количество витамин С. Киселото зеле не губи своя витамин С и даже е по-полезно в това отношение от прясното.

Червено цвекло

 Червено цвекло - съвършеният зарзават за есента

Следва аленото цвекло. Европейците години наред слагали в салатите листата на цвеклото и изхвърляли корена, който е най-вкусен.

Той съдържа огромно количество витамини от групата В, които дават отговор за нервната система, кожата, косата и ноктите.

Освен това в цвеклото има витамин С, витамин А и незаменими аминокиселини, цинк, йод и желязо.

Настъргано, то е идеално за салата, само че е доста вкусно и варено, по-късно обелено и нарязано във тип на гарнитура.

Освен това сокът от варено цвекло замества идеално капките за нос, а водата, в която се е варило, оказва помощ при изгаряния и пъпки.

Чушки

Дойде ред и на третия потребен есенен зарзават – това е чушката. Едно време в Европа са го отглеждали в саксии за хубост и едвам след години са разкрили, че може да се яде.

 Чушките са идеални есенни зеленчуци

Чушката е богата на витамин В, В2, РР, А и С, калий, йод, желязо, цинк, фосфор и магнезий. Тя усъвършенства апетита и е положително профилактично средство против тромби.

Освен това защищава от атеросклероза, тъй като витамин Р и витамин С, с които изобилства чушката, дружно измиват холестерола от кръвоносните съдове.

Когато ядете салата от чушки, прибавете повечко зехтин, тъй като витамин А се усвоява от организма единствено в комбиниране с мазнини.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР