За да не чакате по опашки за нови лични документи

...
За да не чакате по опашки за нови лични документи
Коментари Харесай

Изтичат ви личните документи - ето как да не висите по опашки

За да не чакате по опашки за нови персонални документи - персонални карти, паспорти, шофьорски книжки, подайте авансово заявки, приканва Министерство на вътрешните работи.
Само през тази година изтичат 999 018 персонални карти и 637 743 паспорта. Догодина са повече - 1 088 116 карти и 563 129 паспорта, или общо над 3,3 млн. персонални документа и то без да броим шофьорските книжки, написа в. " 24 часа ".
През тази година максимален напор за документи се чака през лятото - юли и август, когато има и доста прибиращи се от чужбина българи. Най-много изтичащи документи обаче ще има през ноември и декември.
Подадените до момента заявки са доста малко. През януари, февруари и март гишетата няма да са толкоз натоварени и към момента има време за бърза замяна на старите персонални карти, паспорти и шофьорски книжки.
Как можете да не чакате по опашки:
1. Подаването на заявки става във всички звена на “Български персонални документи ”, без значение къде е непрекъснатият ви адрес. Достатъчно е да е на територията на региона или София-град Това са всички районни ръководства и регионалната дирекция.
Пример - живеете в столичния кв. “Люлин ”, само че работите в “Младост ”. В този случай отивате в районното в “Младост ”, където работите, и си подавате заявката. Може да стане и в обедната отмора. Мярката е въведена за облекчение и улеснение на хората. На място в “чуждото ” районно може да получите готовите си документи след 30 дни, в случай че сте избрали елементарна услуга. От информация на Столичната дирекция на полицията излиза наяве, че най-слабо натоварено в първите дни на 2020 година е 8-о районно в кв. “Дружба ”. Почти 3 пъти повече жители се обслужват в 6-о районно в “Красно село ”.
Хората от Шумен да вземем за пример могат да си подадат заявката за нови документи в районните в Нови пазар, Каолиново или Велики Преслав, които са на територията на региона. В тези дребни градове на 6 януари нови персонални карти и паспорти са декларирали по десетина души, а в Шумен - 105 или 10 пъти повеч.
2. Подавайте заявки за нови документи онлайн на e-uslugi.mvr.bg. Десетки хиляди българи имат електронни подписи и те могат да се възползват от електронната услуга, с цел да не чакат на опашки. При подаване на настояването получавате попълнено заявление с персоналните данни. След като то бъде прегледано от чиновник, ще ви уведомят с мейл за дължимата сума и ще имате опция да платите още веднъж по електронен път. В този случай сами посочвате къде желаете да получите готовите си нови документи.
3. Работодатели, които не желаят чиновниците им да отсъстват от работа, с цел да се редят по опашки за документи, могат да създадат искане до съответната дирекция на Министерство на вътрешните работи да бъдат посетени на място в офиса.
Вътрешното министерство има мобилни биометрични станции. След поръчката, чиновниците на Министерство на вътрешните работи идват, одобряват заявки, снимат, вземат отпечатъци. От услугата могат да се възползват държавни и общински администрации, само че и частни компании. 
4. Платете таксата, с цел да не ви връщат. Към заявката наложително се ползва и документ за платена държавна такса. Това може да се случи, преди да се запътите към гишетата, и да се направи по няколко метода. Всяка дирекция в страната си има банкови сметки, по които би трябвало да се преведат парите - от клон на която и да е банка, по интернет или напряко на ПОС терминала на гишето. За персонална карта таксата е 18 лева за елементарна поръчка (до 30 дни) и 36 лева за бърза услуга (до 3 дни). Експресната е 90 лева
Личните карти за хората над 58 година, които са безсрочни и няма да се възобновяват повече, са 11 лева за 30 дни и 22 лева за 3 дни. Хората над 70 година не заплащат нищо.
5. Заявленията се дават на хората попълнени с данните, налични в системите на Министерство на вътрешните работи. Те обаче би трябвало да се ревизират, да се попълни квадратчето “вярно ” или “невярно ” и да се попълнят там, където липсват данни. Ако има нови, би трябвало да се намерения авансово, тъй като ще са нужни документи от други институции. Например за дамите, които неотдавна са сключили брак и са сменили семейството си, ще е нужно уверение от общината. Разведените, които си връщат старите фамилни имена, би трябвало да донесат правосъдно уверение. Ако е заменен непрекъснатият адрес и това не е отразено в автоматизирано генерираното заявление, ще е необходим документ от общината за новия.
Документите, които ще се издават, са от остарелия пример. Новите, с чип за електронна идентификация, бяха отлагани няколко пъти от Народното събрание. Последно - за 1 октомври 2020 година, когато се чака да има техническа опция за издаването им.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР