За да консервирате успешно домати, трябва задължително да използвате пресни

...
За да консервирате успешно домати, трябва задължително да използвате пресни
Коментари Харесай

Как се консервират домати в буркани

За да консервирате сполучливо домати, би трябвало наложително да употребявате пресни домати, здрави с гладка повърхнина и без каквито и да било петна. Друга значима специфичност, когато купувате или берете домати за консервиране е, че би трябвало да отбирате изцяло зачервени домати – узрели, без никакви зелени или неясно червени петна по тях.

След като сте отбрали най-подходящите домати би трябвало да ги измиете със студена вода и чак по-късно да започнете същинската част от консервирането.

Можете да ги оставите с ципите, а може и да ги обелите – това в действителност няма никакво значение при приготвянето им, разликата е единствено във усета, само че и тя не е изключително осезаема.

Нарязвате доматчетата на части или кубчета и ги добавяте в буркан, върху тях добавяте равна супена лъжица сол и магданоз.

Добавяте авансово смлени на машинка или настъргани на ренде добре узрели домати, като течността не би трябвало да стига ръба на буркана, с цел да има къде да се уголемява, като се нагрее. Ако нямате на разположение задоволително домати, можете да долеете вода.

Тук става дума за консервиране на домати в буркани с съдържимост 800 гр (компотени).

Някои домакини избират вместо магданоза да прибавят целина или босилек, а други поставят и от трите – във всичките си разновидности става доста вкусно и доста ароматно, тъй че каквото и да добавите няма да сбъркате. След всичко това запечатвате добре бурканите с капачки и ги слагате да се варят – варенето на консервата е към 20 минути, след което оставете бурканите да изстинат.

Ако доста държите доматите да бъдат обелени, първо ги залейте с вряла вода и незабавно по-късно ги сложете в студена – по този начин беленето ще стане извънредно елементарно и няма да ви отнеме прекомерно доста време.

Можете също да сложите доматчетата цели или срязани единствено на половини в буркана, в случай че не желаете да ги режете на кубчета.

Виж още:

- по какъв начин да изсушим домати;

- по какъв начин се бланшират домати;

- по какъв начин да обелим домати;

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР