За да гарантираме високо качество на проектите е необходимо преразглеждане

...
За да гарантираме високо качество на проектите е необходимо преразглеждане
Коментари Харесай

Московски предлага преразглеждане на нормативната база за обществените поръчки

За да подсигуряваме високо качество на плановете е належащо преразглеждане на нормативната база, обвързвана с публичните поръчки за огромните инфраструктурни обекти. Това съобщи министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски по време на среща с управлението на Камарата на строителите в България, която се организира през днешния ден в отрасловото министерство.

"Продължителните обжалвания и критерият за избор на реализатор, предложил най-ниска цена, водят до съществени проблеми при реализацията на плановете. В момента огромна част от железопътните планове по Оперативна програма „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ са подложени на сериозен риск от несъблюдение поради обжалвания, продължаващи над половин година. Предстои да бъде образувана работна група от няколко министерства, която да предложи промени в Закона за публичните поръчки. Трябва страната да регламентира процедурите за обжалване и аз съм подготвен да внеса оферти за това, защото те нанасят огромни вреди за нашия бранш “, съобщи министърът.

Представителите на КСБ акцентираха, че компликациите, които среща сектора, са свързани с огромния интензитет на плановете в края на всеки програмен интервал, което води до дефицит на строителни мощности. По думите на Мирослав Мазнев, изпълнителен шеф на КСБ, секторът ще бъде по-балансиран, в случай че има капиталова стратегия за транспортните планове. Министър Московски посочи, че за възложителите е доста мъчно да вършат точни първични графици, защото обжалванията и някои административни процедури не могат да бъдат планувани като дълготрайност.

По отношение на най-големия пътен план, финансиран от ОПТТИ – Автомагистрала „ Струма “, министър Московски уточни, че осъществяването на Лот 3.2 от автомагистралата е необратим развой и страната не може да губи повече време до стартирането на сектора. „ С Европейската комисия сме на едно мнение, че автомагистралата би трябвало да бъде приключена “, безапелационен беше Московски.

В рамките на срещата беше разисквано още въвеждането на ТОЛ системата в пътния бранш. Министър Московски разяснява, че винетният модел на таксуване води до съществено недофинансиране на бранша и до загуби от 800 млн. лв. годишно. „ Съгласно отчета, който изготвиха от Световната банка, ТОЛ системата ще генерира 1,5 милиарда лв. доходи на година, което ще обезпечи спомагателен запас за вложения “, съобщи министърът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР