За четвърти пореден път София хартиен арт фест гостува на

...
За четвърти пореден път София хартиен арт фест гостува на
Коментари Харесай

Софийски хартиен арт фест 2021 в НДК

За четвърти следващ път София книжен арт фест гостува на НДК. Представят се две хартиени експозиции, които си контрастират, само че в същото време се допълват – експозицията „ Аматерас “ годишна галерия за хартиено изкуство ” и „ Орнаменти ” – независима галерия на Красимира Дренска. Откриването и на двете е на 10 юни от 18.00 ч., а публиката може да ги види до 30 юни 2021 година

 Двете местоположения на НДК – предверие „ Запад “ и Мраморно предверие – са обичайни за фестивала. Във предверие „ Запад “ се показва годишният интернационален конкурс „ Аматерас “, с връчване на премиите от журито по време на формалното разкриване на 10 юни.

Концепцията на състезанието, водещ началото си от 2009 година, в началото подчертава върху дребен формат на творбите, само че в НДК се излагат съоръжения и обекти в огромен формат. Целта е те да се впишат в интериора на Двореца, допълвайки внушението за величественост и светлина в пространството. Така в партньорство с НДК състезанието се разпростира в атрактивен и огромен план. Произведенията са в необятния диапазон – от съоръжения до обекти и пана.



В експозицията са включени 60 създатели от 23 страни, измежду които има одобрени млади актьори, зрели, както и търсещи пробни форми. Голямата част от тях са членове на Световната асоциация на създателите, работещи с хартия (IAPMA). Асоциацията е обичаен сътрудник на фондация „ Аматерас “ в разнообразни планове и спомага за представянето на България като значим център за развиването на хартиеното изкуство. 

Сред участниците са: Летисия Бургос, Елиана Анхина, Анжела Барбу,, Какуко Ишии, Ацуми Мурата, Норико Амано, Кенджи Сато, Нобуко Уеда, Сумие Муцура, Хелене Чахер, Верена Фрейдрих, Мариан Коломбани, Брюно Давид, Марсел Бенаму, Мирослав Брош, Карън Траск, Йосефа Гал и други

Българските създатели с всяко последващо издание ускоряват интереса си към това изкуство и тази година измежду тях се отличават: Анна Бояджиева, Атанас Михалчев, Мартина Караиванова, Валентин Бакърджиев и други

 Важен акцент в програмата е надпреварата за юноши JAPAN BOWL, което ще се организира за 3-ти следващ път на 12 юни в мраморното предверие на НДК. Събитието е под патронажа на Посолство на Япония показва японския език и просвета. Форумът всяка година става все по огромен, а членовете на журито са от Японска фондация, Министерство на външните работи и Посолство на Япония в България. Състезанието се утвърждава като най-голямото в Европа. 

Фондация „ Аматерас “, като организация, наградена от Правителството на Япония за показване на японска просвета в България и българска просвета в Япония, беше определена за основен уредник на събитието у нас.

 Другата галерия в НДК е независима изява на наградената българска авторка от „ Аматерас “ 2020. Красимира Дренска е един от артистите, които са взели участие във всички издания на състезанието и изборът ѝ от журито е дълго чакан. Тя е позната с творби от рециклирана хартия, свързани с човешки послания и елементи от действителноста. Проектът „ Орнаменти “ е с фокус към преработване на отпадъчни хартиени артикули.

Ето какво споделя самата авторка за тази сбирка:„ …Основният образен детайл в композициите е орнаментът, който съгласно архаичните показа е ключ към преодоляването на суровия естествен материал, от който са изработвани предметите за бита. Едва когато даден предмет бива декориран с орнаменти, става зависим на индивида и може да му служи. Следвайки тази идейна линия, аз построявам система от орнаменти, които провеждат материала от хартиена „ каша “ в няколко серии творби, препращащи към тематики за сътворението, вселенската естетика, галактическия баланс, пътя към реализиране на равновесие. “

Изложбата може да бъде забелязана всеки ден от 10.00 до 19.00 ч.

Събитията от  София книжен арт фест са част от самодейностите във връзка 40 години от основаването на НДК.
 София книжен арт фест е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021.
Проектът се осъществя с финансовата поддръжка на Национален фонд " Култура ", стратегия „ Едногодишна стратегия за поддръжка на частни професионални организации в региона на изкуствата “ и Столична община.
Кураторът Даниела Тодорова и художничката Красимира Дренска, награден български създател в Международния годишен конкурс за хартиено изкуство „ Аматерас “ за 2020 година, описват повече в " Артефир ".

Чуйте от звуковия файл.
Снимки – НДК
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР