За четвърта поредна година Националното движение Хан Кубрат се обяви

...
За четвърта поредна година Националното движение Хан Кубрат се обяви
Коментари Харесай

Кукери скочиха срещу Хелоуин

За четвърта поредна година Националното придвижване " Хан Кубрат " се разгласи против отбелязването на Хелоуин в България. По този мотив кукери и хора с факли и димки участваха в прогонването на злите духове и запазване на българите обичаи.

Тази година няма да има шествие поради епидемиологичните ограничения, изясни уредникът на демонстрацията Веселин Костов.

" Ние демонстрираме българският отговор на Хелоуин. На нас ни омръзна да ни внасят извън празници и да ни американизират. Ние желаеме да бъдем българи на първо място, да зачитаме нашите обичаи и традиции ", съобщи той и поздрави в задатък учителите, които съгласно него, са актуалните български будители и на следващия ден имат празник.

Според него младежите би трябвало да познават нашата история, празници и обичаи, да ги съблюдават и почитат, и да не одобряват толкоз драговолно импортираните извън празници.

Костов обърна особено внимание на Хелоуин и изясни, че той не е празник, а традиция.

" Хелоуин е една келтска традиция, не е празник, наименуван Сауин. Поверието гласи, че в този ден мъртвите души бродят из живите. И това е методът античните келти да се предпазят от злите духове ", обясни той и напомни, че и църквата ни също отхвърля Хелоуин.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР