За бившия премиер на Република Северна Македония (РСМ) Любчо Георгиевски

...
За бившия премиер на Република Северна Македония (РСМ) Любчо Георгиевски
Коментари Харесай

Любчо Георгиевски: Щом простихме на сърби и турци, го дължим и на българите!

За някогашния министър председател на Република Северна Македония (РСМ) Любчо Георгиевски не би имало нищо противоречиво, в случай че от учебниците в югозападната ни съседка бъдат отстранени определенията за българите от вида „ окупатори “, „ номади “ или „ фашисти “, тъй като Скопие към този момент е дало прошка на Сърбия 30-годишната окупация и на Турция петвековната и на този принцип би трябвало да елементарни и на България.

В ново изявление за „ А1 Он “, представено от " Фокус ", той за следващ път акцентира, че РСМ би трябвало да промени визията си за България и да спре антибългарските настроения, тъй като съгласно него в предишното България е била най-големият покровител на Македония, изключително през XIX век. Напротив, споделя Геориевски, Скопие би трябвало да отдаде респект и самопризнание на България.

„ Ако сме дали прошка на сърбите, които са били три пъти по-жестоки окупатори на тези територии, в случай че сме им дали прошка в най-новата история на УЧК (Армията за избавление на Косово) и те седят в държавното управление, не виждам проблем в опрощаването и на българите. Трябва да мерим с идентичен критерий. Ако не прощаваме, не прощаваме на никого. Трябва да променим усещането и да признаем, че България е била най-големият покровител на Македония през XIX век. Факт е, че всеки ранен комита от Македония отпътува за лекуване в България. Всички, които бяха преследвани, се криеха в България, 90 % от оръжията идваха от България, образованията бяха там в България. Тази връзка България-Македония е била доста мощна, какъв е казусът да го признаем “.

„ Говоря това 30 години. Ако бяхме утвърдили другарските места, нямаше да стигнем до тук, в случай че всеки политик правеше по една стъпка, нямаше да имаме отговорности, нито щяхме да имаме тази шокова терапия “, съобщи Георгиевски.

На въпрос за отхвърли от малкедонското малцинство в България, Георгиевски отговори, че това не е нищо ново и че Македония с Преспанския контракт и Договора за другарство с България се е отказала от малцинствата.

„ Предлагам да се даде гаранция, че с нищо няма да се поддържат аспирациите за македонско малцинство в България. Отново парлама, крясъци, патриоти колкото желаете, а не виждам за какво. През тези 30 години Македония публично се отхвърли от малцинствата в Гърция и България шест пъти. Три пъти в съглашения с Гърция, още два пъти в съглашения с България. Малцинствата са изтрити от Конституцията, към този момент не знам с какви промени и най-после с член 11 от последното съглашение сред Заев и Борисов, където има шест подточки, с които се ангажираме, че няма да окажем никаква поддръжка там. И в този момент, когато го предлагам аз, съм крив. Ако до момента сме се отказали от тях пет пъти, дано се откажем и този път да дадем гаранция на българите “, изясни Георгиевски.

Бившият министър председател счита, че Македония би трябвало да направи компромис с общите исторически персони. Според него би трябвало да се направи лист с исторически биографии, в които в случай че има обстоятелства, че са се разгласявали за българи, това да бъде оповестено публично.

„ Да се направи лист от 15 персони и да се каже, че те са общи персони без доста детайлности, като по този начин ще се постави завършек на полемиката. И без значение от това да се разгласят главните биографични данни за тях, тъй като българите считат, че македонската историография ги крие. Тези данни би трябвало да се прибавят. И да се каже, че Гоце Делчев, Даме Груев и всички други са били учители на българската екзархия. Истина ли е, че македонската историография не знае този факт? Защо го крие?

Като признаете, че са били училители, с това се трансформира световното усещане. Разбира се, че те не са толкоз неприятни и даже са били другари, само че ние не го споделяме този факт. След това ще разбираем при какви условия са работили тук. Така ще се успокоят и двете страни. Те ще си го поясняват по тяхному, а ние по нашему “, споделя Георгиевски.

За бурните реакции в обществото, откакто той показа и в този момент удостовери пред „ А1 Он “ своите визии, Георгиевски сподели, че застава зад тях и не е проблем, в случай че някои политици поемат самодейността да го изгонят от страната. Той споделя, че има три поданства, с изключение на македонско и българско, само че не сподели кое е третото.

Той не се усеща като бранител на българската страна и прибавя: „ От 1990 година, откакто се появих на политическата сцена, получавах етикети за кого и защо работя, само че в никакъв случай не съм се подвел по популизма. Както не се отхвърлих от концепцията за самостоятелна Македония през 1990 година, когато множеството от тях бяха за Югославия “, сподели Георгиевски.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР