За България геополитическите сценарии са три: да потъва в европейското

...
За България геополитическите сценарии са три: да потъва в европейското
Коментари Харесай

Доц. Валентин Вачев: Има три геополитически сценария за България, но и трите не са добри

" За България геополитическите сюжети са три: да потъва в европейското тресавище, да се причисли към БРИКС и ШОС или да стане вилает под турски стопански чадър ", това сподели доцент Валентин Вацев, геополитически анализатор, в обзорното предаване " Това е България " на Радио " Фокус ", в коментара си за мястото на България в конфликта сред Америка и Русия и ролята на Европа в тази борба.

" Европейския съюз ", който рисувахме като парадайс и блян, още през цялото време, няма политическа субектност. Съюзът няма такава субектност. Отделните страни - да, само че самият съюз не е политически индивид. Последните месеци Европейски Съюз губи и своята икономическа субектност. Европейски Съюз към този момент не е Обетованата земя, в която би трябвало да влезем ", сподели доцент Вацев.

В момента Америка е разграничена, макар миналите първоначални избори, които по принцип би трябвало да доведат до утешение в обществото. Противоречията в американското общество се задълбочават, следи се разлом, започващ от върха и се стигне до най-малките обитаеми места в Съединени американски щати, даже на една улица и в един дом. Част от американските гласоподаватели се интересуват от стопански проблеми, а друга част - от екзестенциални и метафизичен въпроси, като основата на демокрацията, правата на ЛБГТ общностите и прочие Америка е ценностно разграничена, излиза наяве от думите на геополитическия анализатор.

В същото време, колкото и парадоксално да звучи, по същия метод е разграничена и Русия и отношението вътре в страната към войната в Украйна демонстрира това - 80% от народа поддържа военните дейности, стартирани от Путин, само че съветската политическа и икономическа върхушка е разграничена, излиза наяве от думите на Вацев.

" Големите упоритости на Путин са да се преразгледа европейската архитектура на сигурност. Засега обаче не може нищо да се каже съответно - двете водят война със себе си (б.р. Съединени американски щати и Русия), сподели анализаторът и добави:

" В момента Америка желае да придърпа ресурсите на Европа към себе си. Емблемата на немската икономическа мощност - " Фолксваген ", е на път да се " пресели " в Америка. Евтините съветски първични материали също ги няма, т.е Европа би трябвало да се пренасочи към Съединени американски щати, а това води до колапс на Европа - стопански и политически ".

Българската партокрация и публицистите към момента разискват въпроса на това ниво, въртят се в тематиките кой напреднал и кой отстъпил, а трябваше да образуват световни сюжети за бъдещето на България, излиза наяве от думите на Вацев.

" В момента виждам три сюжета, само че и трите не са положителни:

Първият: България да продължава да се враства в потъващата европейска общественост, която сега е като тресавище.

Вторият: България де се свърже с БРИКС или ШОС в подтекста на тези геополитически проблеми.

Третият: България да одобри икономическия чадър на Турция с условна суверенност, да се раздели на вилаети под турски надзор. Това може да стане с договореност сред Турция и Русия, които в последно време показват доста топли връзки.

" Третият вид е изцяло вероятен, като се има поради обстоятелството, че Русия не се интересува от балканските страни сега ", сподели експертът по геополитика.

Тези сюжети трябваше да бъдат премислени от българския хайлайф, счита той.

" Концепция за Национална сигурност, концепцията за Национална концепция не може да се напише от учени и професори. Тя се написа от буржоазията - по този начин, както стана във Франция и Англия. Трябва да се промени нашият хайлайф, само че защото преходът не се състоя, нашият хайлайф е притежател на пороците на прехода. Там, където има национална буржоазия, има и национална идея. Тези, които у нас са с искания да са такава буржоазия, не дават отговор на понятието ", сподели още доцент Валентин Вацев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР