За България е изключително важно ядрената енергия да бъде призната

...
За България е изключително важно ядрената енергия да бъде призната
Коментари Харесай

Радев: България не е заплаха заради ниското ниво на ваксинация

„ За България е извънредно значимо нуклеарната сила да бъде приета като един от инструментите за реализиране на задачите на зелената договорка. Предложението тя да бъде приета, само че единствено за краткотраен интервал, не е в полза на вложителите “. Това съобщи през днешния ден президентът Румен Радев пред публицисти в Брюксел преди началото на съвещанието на Европейския съвет.

Държавният глава уточни, че нуклеарната сила изисква дълготрайно обмисляне и вложение и това ще бъде и битката в Съвета. Франция води интензивно тази битка с поддръжката на редица страни, измежду които и България. „ Ние имаме общи цели – признаването и класифицирането на нуклеарната сила и природния газ като зелена сила, тъй като това ще има резултат върху екологията, ще има огромен публичен и стопански резултат “, съобщи президентът. Румен Радев добави, че това е бъдещето и България няма да отстъпи от тези позиции.

Запитан дали чака напън от страна на Европейския съвет поради ниските равнища на имунизация в България и дали страната ни съставлява опасност поради високите равнища на заболеваемост у нас, президентът акцентира, че никога не може да се твърди, че България е опасност. „ Знаете, че пандемията е доста динамична като разпространяване в другите страни и мъчно се откриват единни стандарти в  Европа, изключително във връзка с напредването “, съобщи Румен Радев. Президентът уточни, че страната ни прави всичко допустимо и че служебното държавно управление е основало всички нужни условия който желае, да може да се имунизира.

„ Важно е, че България съумя да пречупи пандемията, без да затваря страната, което щеше да има пагубни последствия върху стопанската система, обществения живот, образованието. Аз мисля, че отстъплението на заболяването, което виждаме в България, би трябвало да използваме за подсилване на нашата здравна система “, добави още президентът.

В отговор на въпрос за връзките сред Европейски Съюз и Русия, президентът уточни, че напрежение съществува, само че редица европейски водачи са изразили мнение, че би трябвало да се търси разговор за реализиране на  деескалация. „ В случая става по този начин, че сигурността на Европа, както съобщи и президентът Макрон, се разисква сред Русия и Съединени американски щати, а Европа липсва в този разговор “, означи Румен Радев и добави, че Европейски Съюз следва да търси разговора, да сложи ясно европейските условия, които да подсигуряват сигурността.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР