За амбивалентна връзка приемаме такава, в която партньорите се разделят

...
За амбивалентна връзка приемаме такава, в която партньорите се разделят
Коментари Харесай

Амбивалентните връзки - разрушителни за психичното здраве


За амбивалентна връзка одобряваме такава, в която сътрудниците се разделят и събират систематично през избрани интервали от време. Някои проучвания са пресметнали, че повече от 60% от възрастните са взели участие в сходен вид взаимоотношения и повече от 1/3 от двойките, които са живели дружно, в даден миг са прекратили връзката си и по-късно са се

събрали още веднъж.

За да изследват феномена и резултатите му върху психологичното здрав е на ангажираните сътрудници, Браян Оголски, Рамона Осуалд и

Кейл Монк събират данни от 545 лица, сред които 266

в двуполови връзки и 279 в еднополови.

Един от по-интересните резултати е, че като цяло степента на „ късане “ и „ събиране “ е сходна за другите видове двойки, само че еднополовите двойки, в които двамата участника са мъже, са по-предразположени към сходен вид държание.

Ако оставим този подробност настрани, общото сред всяка двойка, без значение дали е формирана от мъж-жена, мъж-мъж или жена-жена, е, че колкото повече продължава да съществува на амбивалентен принцип, толкоз по-негативни следствия има за психичното здраве на участниците.

В съпоставяне с по-последователните двойки, амбивалентните такива страдат от по-високи степени на тормоз, липса на връзка и честност. Не е инцидентно освен това състояние, че участниците в сходни връзки развиват положения на меланхолия и тревога .

Временното спиране на една връзка не е наложително неприятно нещо, загатва Кейл Монк, тъй като сътрудниците могат да осъзнаят значимостта на това, което са имали, и надлежно да се постараят да го създадат по-стабилно. От друга страна, систематичните раздели и събирания са знак точно за невъзможността за създаване на постоянна и виновна връзка.

Свързани публикации.. Кои двойки вършат най-редовен и приемлив секс? 1 Има ли живот след раздялата? 0 Разводът и детето – по какъв начин въздейства раздялата върху детската душeвност? Разговор с Красимира Костадинова 0

Изследователите прибавят, че амбивалентните връзки съществуват заради доста разнообразни аргументи, в това число финансови или заради чувство, че двойката към този момент е заела прекомерно доста дружно, с цел да продължи по настрана.

"Ако сътрудниците са почтени пред себе си за този модел, те могат да подхващат нужните стъпки, с цел да продължат връзкате си или да й сложат край. И двата случая са от жизненоважно значение за запазването на личното им богатство ", споделя Монк.

Резултатите са оповестени в сп. Family Relations.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР