Според Лилиън Кънингам от The Washington Post т.нар. „Типология на

...
Според Лилиън Кънингам от The Washington Post т.нар. „Типология на
Коментари Харесай

Каква личност сте? Типология на Майерс-Бригс


Според Лилиън Кънингам от The Washington Post така наречен „ Типология на Майерс-Бригс ” бива употребена от 10

000 компании, 2

500 колежа и

200 държавни организации в Съединени американски щати, а съгласно VOX занимаващата се с нейния маркетинг компания печели към 20 милиона $ годишно. Единственият проблем: съгласно експертите „ Типология на Майерс-Бригс” е изцяло безсмислена .

Тестът, който съставлява личностен въпросник , направен от Катарин Кук Бригс и щерка ѝ Изабел Бригс Майерс, дава обещание да ви каже коя от 16-те вида психически „ личности” ви приляга най-вече. За задачата, би трябвало да отговорите на 93 въпроса и да бъдете оценени по отношение на следните бинарни връзки :

1. Е (екстраверсия) — I (интроверсия);
2. S (сетивност) —

N (интуиция);
3. T (мислене) —

F (чувстване);
4. J (съждение) — P (възприятие)

На тяхна база човек може да се ориентира към кой от 16-те вида попада. Например

ENFJ е „ екстровертен, подсъзнателен, чувстващ и разсъдлив” вид, а INTP е „ интровертен, подсъзнателен, мислещ и възприемащ” вид.

Исторически, пробата е основан през 40-те години и е основан върху книгата „ Психологически типове” (1921 г.) на известния психоаналитик Карл Густав Юнг. Теоретично, хората биха могли да се възползват от теста, в случай че той уточни тъкмо кой завършек на спектъра от дадена категория е най-близо до тях.

Обзорен обзор, оповестен през 1993 година в Journal of Career Planning and Employment от Дейвид Питенгър, обаче показва, че пробата обезпечава непоследователни и неточни резултати: да вземем за пример 50% от хората доближават до разнообразни резултати, когато го проведат след къс интервал от време за повторно.

Свързани публикации.. Как да се оправим с токсични хора и сътрудници? Модерна логика на психиката с Анна Тодорова 2 Екстроверти и интроверти съгласно науката 0 Психология на водачеството. Модерна логика на психиката с Анна Тодорова 6

Проблемът е, че въпросникът е формиран от редица неверни дихотомии , което значи, че основава обстановка, в която две различни черти се показват като единствените разновидности, когато в действителност са налице и други. Хората са динамични системи, които се трансформират през времето според от редица фактори, заради което сходни черти биха се отличавали с това, което в статистиката се назовава мултимодална дистрибуция , в контрастност на бимодалната.

След като „ Типологията на Майерс-Бригс” не може да категоризира съответно хората

(най-много да ги накара да се усещат удовлетворени, откакто са го направили), тя не може да се употребява за правенето на съответни предвиждания . Днес психолозите по-скоро употребяват така наречен „ 5-факторен модел” (самият той е надалеч от безпроблемен), който мери черти като екстраверсия, съдействие, разсъдливост, невротизъм и отвореност към нов опит.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР