За 6050 км от републиканската пътна мрежа камионите над 3,5

...
За 6050 км от републиканската пътна мрежа камионите над 3,5
Коментари Харесай

Стоките от първа необходимост няма да поскъпват заради тол таксите

За 6050 км от републиканската пътна мрежа камионите над 3,5 тона ще заплащат тол такси. От тях 796 км са автомагистрали, 2322 км – първи клас, и 2932 км – втори клас. Това разгласи на конференция след третото съвещание на Обществения съвещателен съвет по въвеждане в употреба на електронната система за таксуване на база време и изминато разстояние проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура ”.

Това значи, че безвъзмездни остават 14 000 км от цялата републиканска пътна мрежа, която е към 20 000 км. В момента за прекосяването по нея товарните коли над 3,5 тона заплащат е-винетка. Безплатни остават и 20 000 км общински пътища.

Предстои да бъдат оповестени за публично разискване и цените на тол таксите, откакто бъдат дискутирани от работна група към консултативния съвет. В продължение на 30 дни всеки заинтригуван ще може да насочи своите оферти по цените. В началото на декември, преди да изтече крайният период за подаване на оферти, консултантът на АПИ – Световната банка, ще провежда конгрес за електронната система за събиране на пътни такси.

След оповестяване на цените за публично разискване ще стартира и вторият тестови стадий на тол системата – с бордови устройства в предоставени от транспортния отрасъл транспортни средства. Първият стадий от тестовия интервал обхвана издаването на маршрутни карти и тол калкулатора, посредством който по тестови цени превозвачите имат опция да изчислят цената на обичайните си направления и да възнамеряват бюджетите си за 2020 година Проф. Асенов уточни, че оптималните цени няма да са по-високи от тестовите. “Ще балансираме по този начин цените и покритието на пътищата с тол, че отражението върху цените на стоките от първа нужда да е минимално ”, добави той.

По думите на проф. Асенов за третокласните пътища няма да се заплаща тол такса, а по тях минават доставчиците за вътрешния пазар. Механичното разглеждане на цените от точка А до точка Б, без умно реорганизиране на автопарка и логистичните сили, няма по какъв начин да докара до успеваемост на транспортната услуга, разяснява той.

Стойността на продадените електронни винетки през 2019 година към този момент е по-голяма от приходите от винетки за цялата 2018 година За тази година досега постъпленията са 358 655 688 лева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР