За 2018 година разрешението за внос на отпадъци е за

...
За 2018 година разрешението за внос на отпадъци е за
Коментари Харесай

Димов: В ТЕЦ-овете са изгорени 3% от отпадъците

" За 2018 година разрешението за импорт на боклуци е за към 85 000 тона. В ТЕЦ-овете са изгорени под 3% ". Това съобщи в предаването " Здравей, България " министърът на околната среда и водите Нено Димов. 

По думите му страната ни е единствената в Европейски Съюз, която е въвела ограничаване за вноса на отпадъци за горене от 50%. Той изясни и по какъв начин се прави превозът им. " На процедура превоза на отпадък се регламентира по два метода. Има боклуци, които са в един зелен лист, които се движат свободно из Европа. Те се събират на база правилник и е част от свободното придвижване. Има и други нотифицирани, които страната, които ги приема, би трябвало да даде единодушие. Трябва да разграничим тези два потока, тъй като тези, които нотифицираме са ясни, а тези, които се движат свободно с декларация се разгласяват в базелската спогодба и стават ясни две години, сподели той. „ Процесът на оползотворяване на боклуци в Европа се стремят да бъде разграничен, тъй че другите потоци да могат да бъдат третирани по верен метод в разнообразни страни. Целта на европейската политика въобще е в границите на 10-15 години да се депонират не повече от 10 %. Това значи, че пи максимума за преработване, от 65%, има една разлика от 25 най-малко, която би трябвало да се изгаря “, сподели Димов.

Екоминистърът добави, че е изпратил станция за премерване на чистотата на въздуха в Перник сега, в който локалната топлоцентрала спря да работи. „ Станцията трябваше да работи една седмица без това да е известно. И през вчерашния ден приключи тази седмица, в която половината време ТЕЦ-ът не беше работил, а другата половина работеше, като работата му беше единствено с позволеното гориво – въглища. Резултатът беше, че откакто той проработи, се покачиха внезапно излъчванията на серни окиси, което е напълно обикновено. И другото, което се увеличи, са фините прахови частици ”, изясни Димов.

Екоминистърът е на мнение, че в случай че не е била подхваната крайната мярка - прекъсването на топлоцентралата, нямало по какъв начин тя да бъде принудена да отстрани от площадките си неразрешеното гориво - слама и дървесен чипс.

За 2018 година към 825 000 тона български отпадък е изнесен за горене в разнообразни елементи на Европа. 

Нено Димов е безапелационен, че в нито един от градовете, които се оплакват от замърсяване на въздуха, няма позволение за горене на RDF. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР