Z Space стена с образователни модули, бърза дигитална заявка на

...
Z Space стена с образователни модули, бърза дигитална заявка на
Коментари Харесай

Новата библиотека П.К. Яворов ще бъде готова до края на октомври

Z Space стена с просветителни модули, бърза цифрова поръчка на заглавие, прахосмукачка и  стационарна машина за разчистване на изданията, пясъчна кутия по физическа география, образователно- игрови център са единствено част от нововъведенията, с които ще изненада своите читатели и гости новия съвременен храм на книгата на ул. " Кирил и Методий ".

Новата постройка на Република България " П.К. Яворов " ще бъде изцяло построена до края на месец октомври. Това заяви зам.-кметът по строителство инж.Чанка Коралска. Сутеренът   изцяло подготвен, сложени са асансьорите, покривът също  е  приключен, довършват се няколко вътрешни пространства. В момента  е на заключителен стадий и  остъкляването и построяването на окачените тавани, по-късно ще продължим с вътрешното обзавеждането, добави инж. Коралска.

" Всичко, което е по план не е променено,  разясни архитектът на впечатляващата постройка  Арх. Дилян Жечев. Той посочи, че само е преосмислено построяването на амфитеатъра, поради механически аргументи, свързани със сигурността на книгите, съхранявани в хранилищата на сутерена и поради близостта до жилищни здания.

Фасадата  на постройката е с материали, с които се построяват актуалните институционални здания в Европа - HPL плоскости с тип на забележим бетон. Избрахме малко  по- топли тонове от в началото плануваните, с цел да " стоплим " постройката, посочи проектант Жечев.

Освен в нова сграда- архитектурно украшение, библиотеката ще изненада посетителите с   актуални технологии, които се употребяват в най-съвременните библиотеки по света.

За улеснение на читателите ще бъде сложена работна станция за самообслужвне на читатели, която прилича на банкомат. Там всеки четец ще може да си върне книгите самичък, без да се постанова да  изчаква да бъде обслужен. В библиотеката ще има и 3 D принтер и копирен център.

За да се подсигурява положителният тип и непорочност на книгите, като се изключи че ще бъдат съхранявани в просторни складове с доста улеснения, изданията ще бъдат почиствани на специфична стационарна машина и  подвижна прахосмукачка.

Ако някой безсъвестен клиент реши да си тръгне с  книга, незабавно ще се задейства детектора за обири  RFID, който разпознава кода на всяка книга, владеене на библиотеката.  

" Нашата задача е да притеглим децата в библиотеката, по тази причина за тях са планувани доста пространства и атракции. Тук под покрива на библиотеката ще се могат да се гледат куклени представления, да се образоват децата посредством виртуалната действителност на ZSpace технологиите, или посредством интерактивната пясъчна кутия по география ", изясни шефът на библиотеката Яна Кършийска.

Библиотеката ще предлага доста уютни вътрешни и външни пространства, в които  всеки четец ще може да се усамоти с обичаното четиво.

Хилядите книги ще се съхраняват в специфични преносими стелажи - комактоси. Хранилищата и другите пространства ще бъдат обезопасени със  характерна пожарогасителна система - газова апаратура.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР