Юни блан е популярен сорт грозде, който се използва активно

...
Юни блан е популярен сорт грозде, който се използва активно
Коментари Харесай

Юни Блан

Юни блан е известен вид грозде, който се употребява интензивно в производството на свежи висококачествени виновност. Той се отглежда доста в Италия, където е прочут с наименованието Trebbiano. Разпространен е също във Франция, където е именуван Ugni Blanc и Saint Emilion. Среща се в Канада, Съединени американски щати (Калифорния), Аржентина, Испания, Португалия, Мексико, ЮАР, Гърция и Молдова. В България този вид е райониран. Насажденията са присъщи главно за земите към Бургас и Поморие.

Юни блан има объл и просторен лист, който е петделен. Повърхността му е покрита с мъх. По него се следят огромни и триъгълни зъби. Първоначално листът е зеленикав, само че с настъпването на есенните месеци стартира да жълтее. Цветът при този вид е двуполов. Гроздът е относително огромен, добил формата на конус.

Той е с не доста дълга, дебела ръкохватка, която е жилава и твърда. Ще познаете Юни блан по зеленикавото му съвсем жълто зърно. То е дребно и заоблено. Месото му е сочно, с непоказен усет. То е покрито от транспарантна, жилава кожица. От зърната се добиват качествени бели трапезни виновност и винен екстракт. У нас в Бургаско материалът се употребява в производството на бренди. Много постоянно влиза в състава на купажни виновност. Във Франция той е необятно публикуван в региона Коняк. Материалът се употребява при произвеждане на прословутия френски коняк.

Юни блан се развива най-добре в песъчливо-глинести почви. Благодарение на тях този вид може да разкрие най-голямото си обаяние. Той е измежду винените сортове, които узряват относително късно. Обичайно при него гроздоберът настава през първите дни на октомври. Ако Юни блан се отглежда в подобаващи условия, пораства бързо. За него е присъщ и висок рандеман. Средно от един декар се получават до 1500 кг грозде.

Достигайки консумативна зрялост, Юни блан към този момент има към 20 % захари. По това време е висока и киселинността му. Положителна линия на Юни блан е, че засушаванията не му се отразяват. Ниските температури обаче не се отразяват позитивно на сорта и при едни такива стойности може да замръзне. Иначе друга позитивна линия на Юни блан е, че зърното не се напуква и съвсем не загнива.

История на Юни блан

Съществуват съществени разногласия по отношение на родината на Юни блан. Някои считат, че тя е Франция. Въпреки това обширни насаждения от него участват в Тоскана. Което кара мнозина да настояват, че точно там би трябвало да се търсят неговите корени. Юни блан е от сортовете с многовековна история. Известно е, че той е бил прочут на хората още през римско време. Официалното му разказване обаче е осъществено много по-късно.

Стари летописи демонстрират, че той е разказан при започване на четиринадесетото столетие от италианския ботаник Пиер Креченци. С течение на времето сортът, който в началото е известен единствено във Франция и Италия, придобива огромна популярност и е пренесен в доста други страни. В предишното се е смятало, че прибавянето на сорта към някои червени виновност усъвършенства цветните им качества, както и издръжливостта им. Днес обаче винопроизводителите не са на това мнение.

Характеристика на Юни блан

Юни блан дава леки, фини и свежи виновност, които имат непоказен мирис с цветисти нотки. Мекият и изтънчен усет незабавно бива разпознат от всеки фен на виното. Цветът на Юни блан е ярък до сламено жълт. Бързо се усеща и уравновесеният гальовен усет. При някои от виновността се долавят плодови нотки, напомнящо за цутруси като лимон или грейпфрут. При тях качеството не се усъвършенства при отлежаване и затова, стареенето не е целесъобразно.

Поднасяне на Юни блан

 Морски блага с вино

Ако сте решили да поднесете няколко типа виновност в една вечер, най-добре започнете с леките и светли виновност. Следвайки това предписание, Юни блан би трябвало да се сервира на първо време. При поднасяне температурата на виното би трябвало да е сред 8 и 10 °C.

Поднасяйте виното в чаши, особено подбрани за леки и млади виновност. Добра работа прави чашата вид лале. Ще я познаете по това, че горният борд се отваря гладко на открито. Тази чаша е малко по-издължена, с цел да не може деликатният мирис да излезе от съда прекомерно бързо. При разливане на алкохолната напитка още веднъж не пълним чашата напълно, а единствено 2/3 от нея или половината.

Хубавото на Юни блан е, че се съчетава с разнообразни типове храни. Това значи, че питието би се комбинирало както с изискани специалитети, по този начин и с блюда, налични за всеки бюджет. Подходяща добавка за Юни блан са ястия с риба и ракообразни.

Неотдавна учени потвърдиха, че белите виновност са най-подходящият алкохол при консумация на риба и морски блага. Според изследването бялото вино усъвършенства вкусовите качества на рибата, до момента в който аленото ги подкопава и даже остава неприятно чувство в устата.

Сред най-апетитните добавки към бялото вино са задушена риба, риба с праз и мащерка, риба с млечен сос и риба на фурна.

Можете да комбинирате Юни блан още с варени раци по съветски, суфле от раци, салата от раци или пълнени домати с раци и майонеза.

Някои гастрономи самоуверено съчетават този вид вино и с разнообразни сирена. Тук се предлага придържането към твърди и уханни кози сирена. Според мнозина виното може да се употребява и с разнообразни зеленчукови салати със свежи зеленчуци или паста. Като се предлага храната да бъде подправени с шафран, мащерка, майорана или босилек. А тези аромати може да съчетаете в разнообразни хрумвания за:

- рибен пастет;

- пълнени калмари;

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР