ЮНЕСКО предупреди британските власти, че мегалитната структура на Стоунхендж може

...
ЮНЕСКО предупреди британските власти, че мегалитната структура на Стоунхендж може
Коментари Харесай

ЮНЕСКО заплаши да премахне статута на Стоунхендж

ЮНЕСКО предизвести английските управляващи, че мегалитната конструкция на Стоунхендж може да загуби статута си на международното завещание. Причината за това е построяването на авто тунел наоколо до него, разкри в. "Гардиън ".
Организацията посочи, че макар статутът на забележителния обект, английското държавно управление продължава да употребява аргумента и акцентира още, че увеличението на дължината на тунела не е целесъобразно заради финансови разноски.
ЮНЕСКО отбелязва, че през 2022 година Стоунхендж ще бъде разгласен за сериозно заплашен. Каменната структура ще престане да бъде със статут на международното културно завещание, в случай че планът на тунела не бъде спрян.Великобритания към момента има време да преразгледа тунела, преминаващ покрай паметника. В момента съд в Обединеното кралство преглежда тъжба от деятели, които оспорват законността на градежа.
По-рано различен английски обект, Ливърпул - градът на моряците и търговците, беше изключен от листата на международното завещание. Това стана поради огромна реорганизация на пристанището на града, която наруши достоверността и целостта на оборудването.
Стоунхендж е загадъчна каменна конструкция и се намира в графство Уилтшър. Представлява един от най-известните археологически обекти в света. За построяването му, което е почнало към 2600 година прочие Хр., са били употребявани огромни скални блокове и донесени отдалеко сини камъни от диабаз, което е много твърда вулканична канара.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР