Юлското попче изчезна. Предишни лета хващахме на въдици едри екземпляри

...
Юлското попче изчезна. Предишни лета хващахме на въдици едри екземпляри
Коментари Харесай

Легендарен рибар бие аларма. Любима риба изчезна от Черно море

Юлското попче изчезна. Предишни лета хващахме на въдици едри екземпляри и се избиваха да ни идват посетители всяка вечер - на пържени пресни рибки и мастика. Сега, към този момент трета година, не влизаме в морето за попчета. Юли месец по принцип е затишие, само че преди, този лов на риба ни разнообразяваше и ни помагаше да “държим форма ”.

Това лято няма и сафрид, имаше доста дребна граца. Наесен първо се чака сафридът, след това идват чернокоп, паламуд и лефер. Това описа кметът на рибарското населено място Ченгене скеле Димитър Янчев - Митко Брадата пред в. " Труд ".
-->
След броени дни, а и през целия месец август стартира кърпене на мрежите и потягане на лодките. Подготовката за есенния лов на риба ще се развихри крепко.

Очакваме доста паламуд, чернокоп и сафрид да изпълнят мрежите, сподели още Брадата. Кърпенето на мрежи се назовава “меремет ”.

Това си е същинско изкуство, тъй като би трябвало да се улучи тъкмо размера на “окото ” на мрежата, а за всяка риба си има друг размер “око ”. Мнозина боядисват лодките си в обичайното синьо и бяло, само че в този момент единствено ще ги поправяме. Боядисването е през пролетта, обясниха рибарите.

Напоследък модата при кръщаването е морските съдове да се назовават на внуците, а не с имена на дами. Съпругите се сменят, наследниците остават, закачат се морските вълци.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР