Юлияна, Георги и директорът на Обогатителния комплекс инж. Иван Кунчев

...
Юлияна, Георги и директорът на Обогатителния комплекс инж. Иван Кунчев
Коментари Харесай

Елаците-Мед отглежда кадрите си от студентската скамейка

Юлияна, Георги и шефът на Обогатителния комплекс инж. Иван Кунчев следят процесите  в Мелнично-флотационен завод на огромни екрани.  Снимка: Ромео Чолаков
Медицински екип се грижи за здравето на служащите 24 ч.
Когато в далечната 1990-а година преди малко уволнилият се от казармата от Златица Георги Георгиев постъпва на работа, няма никаква визия, че идващите 33 години в трудовата му брошура ще има единствено един щемпел - от " Елаците-Мед ". Започва като общ работник-механошлосер, през днешния ден е диспечер. Видял е навлизането на всяка автоматизация и иновация в предприятието. Никога не е имал закъснение на заплатата, с нея устоя семейството си.
-->
Целият живот в директен и метафоричен смисъл на колежката му Юлияна Цветкова също е обвързван с " Елаците-Мед ". Тя е съученичка на дъщерята на Георги, среща се със брачна половинка си в предприятието.

Истината е, че чиновниците в " Елаците-Мед " са като едно огромно семейство. Над 2050 души упражняват повече от 120 специалности. Над 550 са дами, като някои от тях са на управителни позиции, споделя Милена Христова, шеф " Човешки запаси " на компанията. Работещите получават приблизително 30 дни отпуск годишно.

" Елаците-Мед ", част от групата ГЕОТЕХМИН, е  високотехнологична и социално-отговорна минна компания, една от водещите в България. Предприятието реализира открит рандеман и първична преправка на медно-профирни златосъдържащи руди от находище " Елаците ". Рудата се транспортира от Етрополе, където се намира откритият рудник, до обогатителния комплекс в село Мирково, където се преработва до меден концентрат.

Предприятието е на 32-ро място в топ 500 работодатели в страната и най-големият шеф в района на Средногорието и община Етрополе.

Дружеството има социално-отговорна политика за служащите и чиновниците си. За 12-а година компанията организира стажантска стратегия, а над 60 студенти, минали през годините са към този момент чиновници на " Елаците-Мед ".  Има и стипендиантска стратегия за ученици най-вече от Минно-геоложкия университет " Св. Иван Рилски ", Университета по архитектура, строителство и геодезия и Технически университет. Петима стипендианти към този момент работят в " Елаците-Мед ". На някои от изявените студенти-служители, които учат задочно, предприятието заплаща и студентските им такси.

Персоналът на компанията получава към главните заплати спомагателни месечни хонорари от към 25% при осъществяване на индустриалната стратегия, средства за прослужен стаж с 50% по-високи от заложеното в Кодекса на труда. Има и обществени придобивки - за Великден, Деня на миньора, Коледа и годишния отпуск.  За чиновниците е обезпечена разнообразна храна на цени по себестойност, за която се грижи екип, управителен от началник готвач.

Работниците и чиновниците разполагат със застраховка " Живот ", здравен пакет " Лукс ". На двете работни площадки има 24/7 здравни пунктове за доболнична помощ с медицински екип от доктор и сестра.

 

Юлияна Цветкова:

Инженер, минен диспечер



- Къде сте приключили, г-жо Цветкова?

- След като приключих междинното си обучение записах в Минно-геоложкия университет " Св. Иван Рилски ". Аз съм от Златица и бях стажант в " Елаците-Мед " през 2015-2016 година На 23 декември 2016 година започнах работа като флотиер. От 2017 година ме назначиха на по-висок пост - диспечер.

- Удовлетворена ли сте от работата?

- Да, работя с голямо предпочитание.

- Какво е най-привлекателното във Вашата специалност?

- Всичко ми харесва. Това, което най-вече ме притегля е, че всеки ден узнавам нещо ново. Надграждането на индустриалния развой става пред очите ми. Когато започнах, към момента я нямаше тази автоматизация. Днес всичко е цифровизирано и по-лесно.

- Защо се ориентирате към тази специалност в случай, че няма толкоз доста дами в тежката промишленост?

- Честно казано, записах висшето си обучение без да мисля какво ще работя. Чак когато започнах стажа си в " Елаците Мед ", работата притегли вниманието ми. До този миг не бях виждала индустриално дружество. Но по-късно доста ми хареса.

- Как минава един Ваш ден в " Елаците-Мед "?

- В залата вътре и на открито в мелниците. Вътре следя какво се случва на графиката на екраните, а на открито виждам всичко с очите си - самата руда.

- Бихте ли посъветвали по-млади хора от Вас да последват Вашия път?

- Разбира се. Бих им споделила, че тук има професионално развиване. Можеш да растеш нагоре, стига да искаш и да имаш предпочитание да се учиш.

- Доволна ли сте от заплащането и обществените придобивки?

- Да, удовлетворена съм! По отношение на работата, която правя получавам това, което заслужавам.

- Доволна към и от прослужения клас време, който е по-висок от записания в закона.

- Успявате ли да намерите салдото сред работа и персоналния си живот?

- Да. Като всяка работеща жена със семейство се пробвам да намирам баланс сред работа и персонален живот и съумявам. 

Иван Влахлиев

 

34 години работя в " Елаците-Мед " от механошлосер до диспечер

Георги Георгиев,

диспечер в " Елаците-Мед ".

- От района ли сте, господин Георгиев?

- Да, от град Златица.

- Това първата работа ли Ви е?

- Да, имам 34 години трудов стаж. След казармата незабавно се уволних и започнах да работя в предприятието. В трудовата си брошура имам единствено един щемпел и той е в " Елаците-Мед "! Целият ми живот е минал в предприятието.

- Какво Ви харесва тук?

- Всичко - от модернизацията до заплащането. Щом седнал съм 34 години в това дружество, значи съм удовлетворен. Създал и съм отгледал цялото си семейство, до момента в който съм бил тук.

- Има ли забавна история към работата Ви в " Елаците-Мед ", която можете да ни споделите?

- Започнал съм от общ служащ - механошлосер, до момента в който стигна позицията си сега. В началото нямаше никаква оптимизация. Преди приватизацията, преди 30 години, с цел да отвиеш един кран, се слагаха парцалчета. По парцалчето се ръководехме какъв брой е отворен кранът. Сега всичко става с един клик на мишката. Работим с 12 мелници. Навремето самичък човек отваряше една, а в този момент може да ги отвори всичките от компютъра. Днес се работи доста по-лесно и няма загуба на материал.

- Доволен ли сте от заплащането?

- Да, през всичките тези години няма миг, в който да не са ми изплатили заплата. Изхранвам фамилията си с тези пари. Едно време се редяхме на опашки, с цел да си получим парите, в този момент всички сме с карти.

- Доволни ли сте от прослужения клас време? Коментира се, че той е по-висок, в сравнение с в други предприятия.

- Да, удовлетворен съм.

- Имате ли близки в " Елаците-Мед "?

- Моят татко Тома Найденов е бил шеф " Производство " в предприятието. Все още е жив и здрав. Той ме назначи в началото като механошлосер, с цел да мога да видя " по какъв начин се изкарва хлябът ". На мен междинното обучение ми е от техникума в Златица. Оттам се излиза с шофьорска брошура и аз желаех да карам камион в предприятието, тъй като заплащането е положително, само че татко ми искаше да стартира от производството.

Иван Влахлиев
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР