Юлиан Вергов влиза в ролята на българския поет и писател

...
Юлиан Вергов влиза в ролята на българския поет и писател
Коментари Харесай

Юлиян Вергов за ролята си на Иван Вазов: Виждаме го като човек, а не като икона

Юлиан Вергов влиза в ролята на българския стихотворец и публицист Иван Вазов в новата режисура " Народът на Вазов ". Премиерата е на 7 и 8 октомври, в Народния спектакъл.

" Хубавото в спектакъла е, че виждаме Вазов не обожествяван. Както знаем, той доста е бил плют, доста е бил ненавиждан. В постановката виждаме Вазов като човек, а не като икона или паметник. " - споделя повече за същината на пиесата артистът.

Заради ролята се постанова Вергов да боядиса косата си.

" Безкрайно съм признателен на гримьорите на " Народния спектакъл ". Но външно както наподобява Вазов, няма общо с това, което ще забележим в постановката. Наистина излизаме от клишето, което сме си основали за него - монументът, който приказва постепенно, величествено и тежко. "

Режисьор на " Народът на Вазов " е Диана Добрева. Сценографията и костюмите са дело на Мира Каланова ( " Аскеер " 2019 за сценография).

Решението за тази роля взима мъчно, а сюжета вижда чак когато отива на първата подготовка. Текстът обаче го сграбчва от първата сцена.

В постановката се приказва на разнообразни диалекти, само че всичко е доста разбираемо. Диалозите загатват и за обстоятелството, че Вазов е учредител на доста нови думи в българския език.

" Има една имитация, в която той употребява думата " поруха " - това е стихия, злополука, огромен прелом. Казва - " Няма я в речника, тъй като съм я измисли аз ". Както и полъх, заник, изгрев, здрач и така нататък "

Според артиста е прекомерно допустимо хората, които дойдат на този театър, в първия миг да си кажат " Е, това ли е Вазов? "

Консултанти на спектакъла са Иван Илчев, професор по история в СУ " Св. Климент Охридски ", член-кореспондент на Българска академия на науките и Диана Иванова, лекар на филологическите науки, професор в катедрата по български език на ПУ " Паисий Хилендарски ".
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР