Южнокорейското министерство на външните работи разкритикува остро днес Китай за

...
Южнокорейското министерство на външните работи разкритикува остро днес Китай за
Коментари Харесай

Южна Корея и Китай си размениха остри реплики

Южнокорейското министерство на външните работи разкритикува остро през днешния ден Китай за жестоко нарушение на дипломатическия звук, откакто китайски чиновник дефинира неотдавнашни мнения на южнокорейския президент Юн Сук-йол за Тайван като вербална интервенция във вътрешните работи на други страни, съобщи организация Йонхап, представена от Българска телеграфна агенция.

Министерството направи изказване, откакто представителят на китайското външно министерство Ван Вънбин сподели по-рано през днешния ден, че Пекин няма да разреши на други страни да се намесват с изявления във вътрешните работи на Китай, имайки поради изявление на Юн от през вчерашния ден, в което той се опълчва на всякаква смяна на статуквото в Тайванския пролив със мощ.

Ван прикани също Сеул да се придържа към правилото " един Китай " в духа на откритите дипломатически връзки сред двете страни, и добави, че решаването на Тайванския въпрос е напълно вътрешна работа на Китай.

Южнокорейското външно министерство назова мненията на Ван " нечувани ". " В отговор на споменаването от нашия водач на общоприетия принцип, че се противопоставяме на промени на статуквото със мощ представителят на китайското външно министерство направи този невиждан коментар ", означи то.

Коментарите на представител са демонстрация на жестоко нарушение на дипломатически звук, което слага под въпрос доверието към Китай, добави южнокорейското ведомство.

В изявление за Ройтерс Юн сподели, че напрежението към Тайван, който Китай счита за част от своята територия, се ускорява поради опитите за смяна на статуквото със мощ и че Сеул поддържа интернационалната общественост в опълчването против сходна смяна.

Юн добави също, че Тайванският въпрос е подобен с този за Северна Корея и има световни измерения.

Пекин отхвърли изказванията на Юн и упорства, че Тайванският въпрос е напълно друг случай, защото островът не е суверенна страна като двете Кореи.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР