Южният американски щат Алабама се готви да приеме закон, който

...
Южният американски щат Алабама се готви да приеме закон, който
Коментари Харесай

Лекари, извършващи аборти в САЩ, могат скоро да получат затвор

Южният американски щат Алабама се готви да одобри закон, който би означавал затвор за лекари, извършващи аборти, даже в случаите на обезчестяване и блудничество. Решението е част от натиска на консерваторите в цялата страна за ограничение на услугите, свързани със фамилно обмисляне, съобщи БГНЕС.
Онези, които поддържат този ход, настояват, че се надяват законът да премине по целия път до Върховния съд, предизвиквайки преразглеждане на забележителното решение от 1973 година по проблема „ Роу против Уейд “. Според него непозволеното държавно контролиране на абортите е противоконституционно.
Мярката, утвърдена от Камарата на представителите на Алабама, планува отнемане от независимост сред 10 и 99 години за лекари, които правят аборти. Единственото изключение биха били случаите, когато има сериозен риск за здравето на майката или когато детето не би оживяло отвън утробата заради някакво смъртоносно заболяване.
Мярката се нуждае от утвърждение от следения от републиканците щатски сенат, преди да може да бъде подписана от управата на щата.
Дълбоко консервативната и религиозна Алабама ще подаде молба пред Върховния съд на Съединени американски щати, като се надява делото да сложи нов казус и да ограничи законните аборти в цялата страна.
" Този законопроект е просто във връзка „ Роу против Уейд ", съобщи представителят на републиканците и негов създател Тери Колинс. " Решението, взето още през 1973 година, не би било същото, в случай че беше взето през днешния ден, в случай че въпросът се преразгледа ", сподели още Колинс.
Консерваторите разчитат на поддръжка във Върховния съд, където демократичните съдии са в малцинство, откакто Доналд Тръмп назначи двама консерватори.
Въпреки че мярката в Алабама се смята за изключително драконовска, минимум 28 американски щата са въвели над 300 ограничения от началото на годината, ограничаващи правото на аборт, настояват цивилен деятели.
Кентъки и Мисисипи са сред щатите, които са забранили абортите незабавно след откриването на сърдечния темп на плода, което е към шестата седмица от бременността. Подобни ограничения се одобряват в Джорджия, Охайо, Мисури и Тенеси. Съдът блокира използването на закона в Кентъки, до момента в който законът в Мисисипи ще влезе в действие през юли.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР