Югозападното горско предприятие отглежда фиданки със защитени в контейнери корени.

...
Югозападното горско предприятие отглежда фиданки със защитени в контейнери корени.
Коментари Харесай

С нова технология в Югозападна България ще оцеляват двойно повече фиданки

Югозападното горско дружество отглежда фиданки със предпазени в контейнери корени. Тази нова за България технология на залесяване усилва близо двойно броя на захваналите се фиданки и разрешава доста по-бързо възобновяване на гори на по-голяма повърхност. Как се отглеждат фиданки за залесяване в контейнери и какви са изгодите от този способ описаха през днешния ден специалисти от Югозападно държавно дружество (ЮЗДП), които са организирали производството в разсадника на Държавното горско стопанство - София в Локорско.

За разлика от засаждането на фиданки с гол корен, при което всекидневно оцеляват под 50% от дръвчетата, контейнерното развъждане обезпечава отбрана на кореновата система и нормално към 97% от фиданките се захващат и израстват в гора. Това изясни шефът на ЮЗДП Дамян Дамянов. Предприятието вкарва технологията в своята самодейност за възобновяване на гори от " Натура 2000 ", подкрепена от европейската стратегия " Лайф " посредством плана Lifeforhab.

 Поточната линия слага в контейнери авансово тествани семена и в границите на минутри
© Георги Кожухаров

Поточната линия слага в контейнери авансово тествани семена и в границите на минутри " създава " стотици фиданки. Още при засаждането си, на разнообразни стадии от поточната линия, те могат да бъдат в допълнение поляти с вода и покрити със предпазен материал.

Инициативата на ЮЗДП (структура на Министерството на земеделието, храните и горите, която дава отговор за ръководството на държавните гори седем административни области – Благоевград, Кюстендил, София град, София област, Пазарджик, Перник и Ловеч) вкарва технология за фиданки, която е нормална за Европа, само че не е прилагана в България до момента.

 Стотици контейнерни фиданки могат да бъдат отгледани по едно и също време в разсадника в Локорско и да бъдат засадени през същата година.
© Георги Кожухаров

Стотици контейнерни фиданки могат да бъдат отгледани по едно и също време в разсадника в Локорско и да бъдат засадени през същата година.

Василий Маринковски и инж. Теодор Тодоров - началник и управител на плана, обясниха, че главната цел е да се възстановят повредени гори от мрежата " Натура 2000 " в България с дървета с следен генезис, които са подобаващи за целевите предпазените местообитания (или " хабитати " ). Пълното име на плана Lifeforhab - " Възстановяване и възстановяване на природозащитния статус на предпочитани горски хабитати от мрежата Натура 2000 в България " - изяснява в допълнение предназначението на отглежданите в защитни контейнери фиданки.

Кои гори от " Натура 2000 " са повредени

Преди да пристъпи към залесяване с новата технология, екипът на ЮЗДП е анализирал потребността от възобновяване на предпочитани горски местообитания от мрежата " Натура 2000 " в България. Резултатите са, че все още в България над 5500 хектара от предпочитани за " Натура 2000 " горски хабитати са унищожени или повредени от естествени нарушавания (ветровали, пожари, вредители) и се нуждаят от възобновяване. Близо 20 милиона фиданки ще са нужни за залесяване в тези горски площи.

От разпознатите като повредени гори, 130 ха се намират 6 предпазени зони на територията на ЮЗДП - зоните " Витоша ", " Огражден-Малашево ", " Конявска планина ", " Кресна-Илинденци ", `Осоговска планина " и " Скрино ".

Първите " деца " на въведената в употреба през днешния ден технология за контейнерно развъждане на фиданки ще бъдат засадени наесен в " Кресна-Илинденци " - предпазената зона от " Натура 2000 ", която пострада от пожар през август 2017 година

Защо са нужни контейнерните фиданки

Още през 2018 година ЮЗДП стартира залесявания в повредената зона " Кресна-Илинденци " с типичните за предпазените местообитания типове - черен бор и зимен дъб. Оказва се, обаче, че потенциалът на съществуващите разсадници не е задоволителен и за потребностите на залесяванията се внасят фиданки от чужбина. Тъй като произходът им не е локален (за смисъла на произхода на фиданките виж тук), обаче, дребна част от тях съумяват да оцелеят - под 20%. Това стана ясно от разясненията на инж. Теодор Тодоров, Мениджър на плана Lifeforhab, и на Лидия Георгиева, отговорник на разсадника в Локорско и поточната линия за контейнерни фиданки.

За да се оправи с тези проблеми, ЮЗДП построява поточната контейнерна линия, която има потенциал за развъждане на огромни количества фиданки и при която произходът и положението им са под надзор.

Контейнерно " произвеждане " за по-здрава гора

Представената през днешния ден технология за развъждане на фиданки употребява семена, събрани от ЮЗДП и негови реализатори от следени източници и оценени, с цел да се обезпечат произходът и шансът им за оцеляване.

 В Локорско контейнерното произвеждане на фиданки употребява събран от подобаващи места посадъчен материал, който се съхранява по дървесен тип и генезис и се сортира за съответното място на залесяване в целевите зони от
© Георги Кожухаров

В Локорско контейнерното произвеждане на фиданки употребява събран от подобаващи места посадъчен материал, който се съхранява по дървесен тип и генезис и се сортира за съответното място на залесяване в целевите зони от " Натура 2000 "

В допълнение, потреблението на поточна технология на засаждане на фиданките в контейнери способства те да се засаждат без риск корените им да бъдат засегнати при превозването и залесяването.

" При дефицита на личен състав в горската администрация постоянно се постанова залесявания да се вършат от незадоволително подготвени хора и корените се пречупват и фиданките се нараняват, което води и до по-нисък % на оцеляването им, " изяснява Теодор Тодоров.

При засаждането с новата технология кореновата система е обхваната от хумуса от контейнера и при залесяването се поставя дружно с него в почвата. Това улеснява оцеляването на дръвчето даже при неподходящи условия - обогатеният хумус пази фиданката за известно време даже при суша.

Освен по-добрата отбрана на качеството на фиданките, поточната линия също има и количествено преимущество. Тя има потенциал да засажда стотици контейнери иглолистни и широколистни фиданки от семената, събирани от подобаващи за зоните от " Натура 2000 " региони.

В разсадника в Локорско има построена и оранжерия за развъждане на по-чувствителните фиданки - иглолистните - в първите седмици от поникването им. След това те се изваждат навън при контейнерите с широколистни фиданки в двата имота за развъждане в Локорско, които (също както и оранжерията) разполагат с автоматизирани системи за поливане и за обогатяване на почвата на контейнерите.

 Капацитетът на оранжерията за контейнери от фиданки разрешава хиляди иглолистни дръвчета по едно и също време да поникват в нея през първите седмици, когато би трябвало да бъдат предпазени от външната среда.
© Георги Кожухаров

Капацитетът на оранжерията за контейнери от фиданки разрешава хиляди иглолистни дръвчета по едно и също време да поникват в нея през първите седмици, когато би трябвало да бъдат предпазени от външната среда.

При развъждането в контейнери фиданките могат да бъдат залесени още същия вегетативен сезон, до момента в който в случай че се засаждат с гол корен, би трябвало да се изчака да израснат 2-3 години. Тази скорост на процеса също оказва помощ повредените гори от " Натура 2000 " да бъдат възобновени по-бързо.

Очакването на екипа на плана е първите отгледани фиданки да бъдат залесени край Кресна тази есен и да оцелеят 97%, каквито са междинните резултати от контейнерната технология. 1200 фиданки ще бъдат залесени в зона " Кресна-Илинденци ", като част от тях ще бъдат по остарялата технология - с гол корен. Така от ЮЗДП ще могат да сравнят акомодацията на двата типа фиданки в едни и същи условия, обясни Тодоров.

Всичко, което би трябвало да знаете за: НАТУРА 2000 в България (81)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР