Юбилейна изложба на карловската фотографка Мария Сюпюрдекова събира тези дни

...
Юбилейна изложба на карловската фотографка Мария Сюпюрдекова събира тези дни
Коментари Харесай

Фотографката на Карлово разказва живота на Подбалкана

Юбилейна галерия на карловската фотографка Мария Сюпюрдекова събира тези дни карловци. Тя е отдадена на 50 години креативна и професионална активност на дамата, която е непроменяемо със своя фотоапарат и запечатва детайлно живота на Карлово и общината.

В 30 табла с общо 700 фотоси Мария споделя своя креативен път посредством събитията, които е снимала и посредством живота на лицата, които е запечатала. Във фотосите са десетки познати лица, оставили своя следа в живота на Карлово и България. Сред тях доста от посетителите откриват и себе си.

Изложбата е подредена в Бухаловия хан, в комплекс Старинно Карлово в неповторима атмосфера от Възраждането, измежду интериор от епохата и годините на Следосвобожденска България. Откриването бе на 12 октомври, Деня на българската община, и това щастливо съвпадане отбелязва не административното честване на тази дата, а живота в Карловска община, забелязан през обектива на Мария Сюпюрдекова, акцентира заместник-кметът Антон Минев.

Мария е минала през професионално образование в тогавашния колеж по полиграфия и снимка „ Юлиус Фучик ” в София /днес Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография/. Още с дипломната си работа на тематика „ Стари български занаяти ” тя демонстрира пристрастието си към историята и културните обичаи в своя роден край. Тогава снима майстора-медникар Христо Енкин от Калофер, а

фотосите и до през днешния ден са в непрекъснатата експозиция на учебното заведение.

Тази линия в творчеството си Мария продължава и с първата си независима галерия през далечната към този момент 1975 година, която е на тематика „ Карловката ” и с която гостува и в други градове. Оттогава до през днешния ден със своите над 15 независими изложения, с присъединяване си в общи художествени изложения в Пловдив, с цялостната си активност тя потвърждава обичта и поклонението си пред предишното и отговорността си към сегашното и бъдещето на своя град и община.

Поглед към публичния живот на Карлово открива на Мария съдействието <210> във вестник „ Карловска естрада “. Така стартира да снима формалните събития, празници, героите на труда. Като фотограф на „ Карловска естрада “ снима и лицата на тогавашната власт - визити на Цола Драгойчева, Дража Вълчева, Станко Тодоров. През 1987 година, когато Карлово е хазаин на всенародните празнувания на 150 години от рождението на Васил Левски, тогавашният основен редактор Костадин Георгиев й обезпечава пропуск и тя снима първия партиен и държавен началник Тодор Живков и останалите публични от Централен комитет на Българска комунистическа партия от близо.

Заедно със снимането, огромно задоволство ми носи издирвателска работа - намирам хора, които са имали интензивно присъединяване в живота на града и района, и ги фотографирам, с цел да останат лицата им в историята, споделя тя. Запленена съм и от това да основа списък от фотоси на хората и района, добавя Мария.

В резултат на тази активност във фоайето на Община Карлово през днешния ден могат да се видят

фотосите на кметовете на града от 1878 година до през днешния ден.

Нейно дело са и портретите на всички носители на Наградата на Карлово през годините, както и на досегашните носители на националната премия „ Д-р Иван Богоров ”. През 2019 година Мария стартира и нова поредност - портрети на девойките, удостоени с купата Фея на лавандулата, а шест от тях към този момент са експонирани в Патевата къща. Има и нови хрумвания - да направи и събере и портретите на всички ръководители на Общинския съвет в Карлово, тъй като градът би трябвало да пази паметта за хората, играли значима роля в историята му. Нейните фотоси и албуми, отдадени на персони и събития от Карловския край, са същински исторически и културен списък за музеи, читалища, кметства и други институции в Общината.

Но те са и положителни посланици на Карлово в чужбина. Защото, където и да се намира, Мария не се разделя с фотоапарата си и не не помни фотографа в себе си. Не не помни и че е карловка. Така през 2018 година, при едно свое посещаване във Англия, тя прави всичко допустимо и съумява да посети огромната другарка на Карлово и България - писателката Мерсия Макдермот, авторката на проучването „ Апостолът на свободата “. Мария зарадва писателката с албум от архивни фотоси с нейно присъединяване и фотоси от показване на нейната книга за Димитър Благоев в Карлово. Дългогодишният  <210> труд  <210> донесе  справедливо самопризнание - неколкократни номинации за премията на Карлово.

През 2017 година името на Мария Сюпюрдекова справедливо беше включено в книгата „ 180 аргументи да се гордеем, че сме карловци ”, издадена от възпитаници от СУ „ Хр. Проданов ” във връзка 180-годишнината от рождението на Васил Левски. А по случай нейната 70-годишнина през 2020 година тя бе удостоена от кмета на Община Карлово - доктор Емил Кабаиванов, с кристална роза и приветствен адрес.

Ако един човек и един град нямат памет, те нямат и бъдеще

Това е веруюто на Мария, което я води по професионалния и житейския й път. Тя е сполучлива и неразделима сплав от професионализъм, подплатен от същински, мощен карловски дух, считат за нея в града и Подбалкана.

За мен Карлово и родният край сте всички вие, хората, които желая да върша щастливи и усмихнати с моите фотоси. Тези фотоси ще ни припомнят различните паметни за града ни събития, сигурно ще ни връщат и в персоналните мемоари и прекарвания по времето, по което са правени, споделя Мария.

Машина на времето

Фотографската галерия на Мария Сюпюрдекова е самобитна машина на времето, която може да ни върне обратно в историята, да ни напомни значими и знакови моменти от нея, лицата на емблематични персони, само че и на елементарни карловци. В нея има забавни събития освен за Карлово, само че и за цяла България - къпанака на Ивановден, само че и Празникът на розата от първото му честване до този през 2022 година, денят на Васил Левски, само че и построяването на знакови обекти в града и района, кукерите от Сушица, само че и огромната другарка на Карлово Мерсия Макдермот в Англия. Защото най-важната функционалност на фотографията е да бъде пазителка на загатна, да бъде по едно и също време изкуство, памет и отговорност, означи София Бановска, дълготраен шеф на Общинската библиотека „ Д-р Иван Богоров “.

Настоящата галерия е дело на същински занаятчия фотограф - една дама, която посредством нея отбелязва празник - 50 години креативна и професионална активност. Свикнали сме да виждаме  Мария неотменно на всички значими за нашия град събития. За нея изрично може да кажем, че в случай че едно събитие не е снимано от нея, то не се е състояло, добави София Бановска.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР