Йоханес Гутенбергювелир, основоположник на съвременното книгопечатане (ок. 1400 – ок.

...
Йоханес Гутенбергювелир, основоположник на съвременното книгопечатане (ок. 1400 – ок.
Коментари Харесай

Йоханес Гутенберг в пресата на съдбата

Йоханес Гутенберг
ювелир, учредител на актуалното книгопечатане (ок. 1400 – ок. 1468)

Произход: Майнц, Германия, богато семейство на златар и търговец на платове

Образование: от дребен е осведомен със златарството, учи в латинско учебно заведение в манастир, евентуално и в Ерфуртския университет

Постижения: Изобретява механично задвижваната печатарска преса с ръчен набор на железни букви, печата така наречен Гутенбергова Библия

Признание: Изобретението му се счита за едно от най-важните събития в Новото време, слага основите за демократизация на образованието, за развиване на Ренесанса, Реформацията и Научната гражданска война

Странно нещо е индивидът. Готов е да разглоби света, с цел да научи по какъв начин е организиран, а след това да роди удивителни хрумвания и да изобрети удивителни принадлежности и машини, с цел да научи още повече.

Чували ли сте по какъв начин звучи една книга? Да, въпросът е подвеждащ - книгата няма един тон, а доста. Писането стартира с перо, което дращи и скърца по хартия. В ранни времена книгите се пишат и развъждат мъчно, напълно на ръка, в Европа - най-много в манастирските скриптории.

Но даже когато през 13 век с писане всеобщо се заемат градските занаятчии, знанието продължава да живее на самотни острови измежду морето от хора - и поради всеобщата неначетеност, и поради високата цена на книгите.

Писането продължава да звучи, без значение дали става с калеми, перодръжки, химикалки, химикали, пишещи машини, компютърни клавиатури. Но това е единствено началото на всяка книга, тя, един път написана, би трябвало да се развъди. И тогава чуваме звука на линотип или офсет.

Книгопечатането, както знаем, е измислено в средата на 15 век от Йоханес Гутенберг . Знаем, само че не е правилно - книгопечатането е измислено от дълго време от китайците и корейците. Гутенберг основава модерния, индустриалния печатарски развой, като сглобява в една преса цялостен комплекс машини и технологии.

Ако гледа от небето, несъмнено е удовлетворен от скоростта и качеството на щемпел, реализирани в наши дни. Сигурно се усмихва непретенциозно, тъй като заложените от него базисни правила са непокътнати - въпреки всичко сме задоволително умни, та да не скапваме нещо по този начин близо до съвършенството.

За живота на Йоханес Гутенберг знаем малко, знамение е, че името му е останало, с цел да бъде почитано. Роден е към 1398 година в Майнц , Германия. Произхожда от благороден жанр, а името Гутенберг идва от луксозната къща, в която фамилията живее.

В края на 14 и при започване на 15 век Германия е на кръстопътя сред Средните епохи и Ренесанса, кипи от войни, протести, кланета, чума, вещици, рицари, дяволи и гибел. Но дружно с това Германия ражда нова ера. С Библията, отпечатана от Гутенберг, с четката на Дюрер, с Реформацията на Лутер и научната гражданска война - процеси, които и през днешния ден дефинират посоката на човечеството.

Гутенберг учи в положително манастирско учебно заведение и в университета в Ерфурт . На към 35 отива в Страсбург и там прави няколко бели, от които проличава, че Съдбата нехае за него.

Първо, госпожица на име Енелин го осъжда за нарушено заричане за брак. После, с богат другар вземат решение да завоюват доста пари, като полират железни огледала и ги продават на поклонници в Аахен. Това е леко шикалкавене, доколкото огледалата са предопределени да улавят свещената светлина на религиозните реликви.

Но избухва чума, огромното ревю на реликви се отсрочва, приятелят с парите умира, а роднините му желаят Гутенберг да върне към този момент вложеното. Той може да им даде единствено куп полирани огледала, само че те отхвърлят, по тази причина им дава обещание да ги компенсира с някаква „ загадка ”. Е, не им я дава. Но по какъв начин въобще в тази напрегната атмосфера съумява да измисли въпросната „ загадка “ - печатната преса, не е ясно.

През 1448 година Гутенберг се връща в Майнц, взима назаем 150 гулдена и прави първата печатна преса - елементарна преса за грозде, модифицирана с нови технологии, които самичък измисля. След 2 години машината към този момент работи - печата едно стихотворение. Гутенберг взима назаем още 800 гулдена, с цел да отпечата популярната 42-редова Библия .

Започва и да печели, като печата хиляди индулгенции по поръчка на католическата черква. Иронията е, че на същата машина се върти и апелът на Лутер за промяна, ориентиран тъкмо против църковната търговия с индулгенции. Но печатните преси са като парите - не миришат. Така се споделя, въпреки че и едните, и другите вонят характерно.

Веднъж отпечатана, Bиблията на Гутенберг незабавно става бестселър в Европа. 450 години по-късно Марк Твен написа: " Това, което светът е през днешния ден, положително и неприятно, го дължи на Гутенберг. "

Съдбата обаче има друго мнение. Не са отпечатани и двеста копия от Библията, когато той е упрекнат от съдружника си, че употребява получените пари „ за други цели ”. Съдът лишава пресата и я дава на съдружника, който я трансформира в в действителност печелившо дружество. За Гутенберг следват още беднотия и несгоди, които свършват три години, преди да свърши животът му.

През 1465 година новият държател на Майнц му дава купата хофман, пенсия, два тона зърно и два тона вино годишно, без налози. Въпреки тази река от благини обаче, изобретателят умира през 1468 година, на към 70 години. Погребан е във францисканската черква в Майнц, след това тя е разрушена и тялото изчезва.

*Становищата, изказани в рубриката „ Мнение “, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР