Йенското стъкло е незаменимо в домакинството, в него се приготвят

...
Йенското стъкло е незаменимо в домакинството, в него се приготвят
Коментари Харесай

Готвене в йенско стъкло

Йенското стъкло е незаменимо в семейството, в него се подготвят доста вкусни ястия при високи температури. Съдовете от йенско стъкло се създават от особено стъкло с добавка от железни частици. Затова във фурната йенското стъкло не се спуква, както би се случило, в случай че готвите в съд от нормално стъкло.

За разлика от елементарните стъклени съдове тези от йенско стъкло изискват специфична поддръжка. Те се измиват елементарно, само че не би трябвало да се употребяват телчета за миене за тази цел. Телчето може да повреди повърхността на йенското стъкло и по-късно в пукнатините ще попадат частици от храната. Най-добре е да ги измивате с мека гъба.

Йенското стъкло не поема миризмата на храната, даже в него да готвите риба, по тази причина след готвене почистването на съда е доста елементарно.

Готовите ястия в йенско стъкло могат да се сервират напряко в съда, в който са приготвени, и остават топли доста дълго време. Съществуват освен огромни съдове за подготвяне на цели ястия, само че също по този начин и дребни гювечета от йенско стъкло.

Съдовете от йенско стъкло наподобяват доста добре и в тях ястията са доста красиви, когато се слагат в средата на масата. В съд от йенско стъкло можете да замразявате ястия.

 Готвене в йенско стъкло

В съд от йенско стъкло не може да се готви на открит огън, те са несъответствуващи за котлон, защото могат да се спукат. След като извадите от печката съда с йенско стъкло, оставете го да изстива на повърхнина, която не е студена, с цел да не се спука. Съдът от йенско стъкло се слага в студена фурна, която постепенно и отмерено го нагрява, с цел да не се спука.

Храната, приготвена в йенско стъкло, е екологично чиста, защото стъклото не влиза в реакция с храната по време на топлинната обработка.

Когато купувате съд от йенско стъкло, огледайте го добре – не би трябвало да има пукнатини и драскотини по повърхността му.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР