Язовир Бели Искър е с компрометирана подпорна стена, за която

...
Язовир Бели Искър е с компрометирана подпорна стена, за която
Коментари Харесай

Язовир Бели Искър е с компрометирана подпорна стена

Язовир " Бели Искър " е с компрометирана подпорна стена, за която институциите си трансферират отговорността.

Достъпът до язовирът е безусловно неразрешен, тъй като е част от системата за националната сигурност на страната. Въпреки това подпорната му стена продължава да бъде в извънредно неприятно положение и се нуждае от незабавен ремонт.

Приблизително 1/4 от питейната вода на София идва от язовир " Бели Искър ". Той е издигнат през 1945 година и е един от най-старите в България. Стената на язовира е компрометирана и институциите го знаят от години.

„ Язовирната стена е неизправна, отчасти използваема, каквото и да значи това “, разяснява регионалният шеф на София Иван Иванов.

„ Състоянието на язовира, което може да го определим като отчасти работоспособно, открито е, че има проникване в стената “, споделя ръководителят на Държавна организация за метрологичен и механически контрол Петър Горновски пред БТВ.

„ Всъщност сагата с язовира стартира някъде към 2000 година, когато Столична община отдава язовира на концесия на „ Софийска вода “, та това е 25-годишна концесия, която продължава и сега “, споделя регионалният шеф на София.

Няколко институции си трансферират отговорността кой би трябвало да ремонтира стената. През това време водата се поддържа на 2 м. под преливния борд на язовира, с цел да ограничи рискът от разкъсване на стената. Агенцията, която управлява сигурността, е издала наставления концесионерът " Софийска вода " да ремонтира стената. Но ремонтът не се случва, тъй като от сдружението настояват, че е отвън техните функционалности.

„ В началото на концесията на „ Софийска вода “, язовирът е бил в активите, надлежно е било предмет на работата на „ Софийска вода “ да извърши първия стадий от ремонта “, споделя Станислав Станев, механически шеф " Софийска вода “.

Така нареченият първи стадий приключва през 2008 година, а вторият в никакъв случай не стартира.

„ През 2018 година се трансферира отговорността за язовирната стена на регионалния шеф на град София. През същата 2018 година с разпореждане на Министерски съвет се разпорежда на ДКК да извърши втория стадий на рехабилитация на язовирната стена “, отбелязва Иван Иванов.

Такава рехабилитация на язовирната стена оттогава до в този момент не е направена.

От Държавната консолидационна компания отклониха поканата ни за изявление. Екипът ни ще потърси отговори по закона за достъп до информация.

„ Този ремонт през тези години, собствеността е минавала през разнообразни институции, сега тя се води като държавна благосъстоятелност, ръководена от регионалния шеф на София, надлежно с решение от 2020 година язовира е предаден за ремонт и за дейности, които би трябвало да се подхващат по него към " ВиК Холдинг ". Разбира се, откакто е изваден към " ВиК Холдинг ", ние нямаме информация " ВиК Холдинг " да е предприемала планови действия или ремонтни действия “, споделя ръководителят на Държавна организация за метрологичен и механически контрол Петър Горновски.

" Български ВиК холдинг " е под шапката на районното министерство. В обща позиция дефинират задължението за ремонт като изтъквам " много противоречиво ". " ВиК холдинг " нямали нито правното съображение, нито опцията да извърши този ремонт. Освен това районното министерство не желае да влага обществени средства в интерес на концесионера.

„ Публични средства, които бих били вложени в оборудване, което генерира доходи за концесионера т.е. за частно сдружение и това поражда много въпросителни и в тази една година на процедура, не са подхванати дейности в тази посока “, споделя районният заместник-министър Деляна Иванова.

„ Софийска вода “ от своя страна са безапелационни, че ремонтът не е част от техните отговорности.

„ Съгласно концесионния контракт, ние имаме обвързване да експлоатираме и да поддържаме язовирната стена, само че нямаме обвързване и право несъмнено, надлежно да създадем главен ремонт на язовира “, споделя Васил Тренев, изпълнителен шеф на " Софийска вода ".

С днешна дата, сигурността на язовирната стена към този момент е трансферирана като тематика на междуведомствена работна група, която изследва положението на всички язовири, в това число и " Бели Искър ".

„ Нека да забележим решението на междуведомствената група, с изключение на проучване на положение и предложени поправки, част от нейната работа ще бъде методът, по който да се ръководят язовирите, защото сега това не е единственият случай, в който виновните институции са повече от една и става споделена безнаказаност, вместо ясна отговорност “, споделя районният заместник-министър Деляна Иванова.

До средата на месеца тази работната група по язовирите би трябвало да излезе с оферти за решение.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР