Яйцето до 70 ст. на пазара, кило пържоли по-евтини от

...
Яйцето до 70 ст. на пазара, кило пържоли по-евтини от
Коментари Харесай

Коледна пуйка за ценители - 200 лв.

Яйцето до 70 ст. на пазара, кило пържоли по-евтини от сирене и кашкавал Заведения оферират подготвени менюта против 120 лева
 

Напоследък стана съвременно и у нас обичайните коледни пържоли да се заменят с печена пуйка. 
-->
В България обаче няма индустриално развъждане на пуйки от години.

Ако решите да я купите от комерсиалните вериги, тя ще е импорт от чужбина. Най-близката страна, от която огромното пиле " прелита " до нас, е Румъния. Има импорт и от Унгария и Франция, както и от Бразилия. 9 лв. коства килограмът на промоция в един от хипермаркетите, сподели инспекция на " Стандарт ". Така пуйка от 5-7 кг. ще излезе към 40-50 лв..

Но другояче цената е към 11-12 лева За съпоставяне, предходната година е била сред 7 и 9 лв. за кило.

Ако желаете месо за ценители, това са особено отглежданите пасищни пуйки. Такива се продават на пазара в Кърджали, написа 24rodopi. " 20 лв. е кг живо тегло, най-големите мисирки, които продавам, са по 10 кила ", изяснява продавачът. Така сериозна пуйка, която ще нахрани цялата фамилия, излиза към 200 лв.. Но тя е жива и до момента в който стигне до фурната, ви чака доста работа.

Най-лесният вид е да си поръчате подготвена пуйка. Заведения в София за бързо хранене я подготвят пълнена с кисело зеле, ориз и стафиди против 120 лв.. 

Приблизително на същата цена са и други менюта, подобаващи за Коледа. Постните за Бъдни вечер са на половина по-евтини.

Иначе цените на вратните пържоли в София са към 10-14 лв. за кг. За към 8-10  лв. може да се откри подготвена кайма примес, само че в случай че желаете смляна на място, може да стигне и до 14 лева в някои месарници.

Ако сте решили да приготвите капама, в комерсиалната мрежа се предлага както българско свинско, по този начин и импорт от Испания, Румъния или Германия. Цената на родното свинско върви от 9 лв. и стига 14 лв. за кило.

Пилешкото месо е поскъпнало с 40% за година, като цяло пиле на едро се продава за 6,10 лева./кг, до момента в който предходната година е коствало 4,50 лв., споделя Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите тържища и борсите. 

Рекордьор по скок на цената са яйцата, които от 0,22 лева за брой нарастнаха със 73 на 100 до 0,38 лева на едро. Цената им на дребно пък е сред 0,45 и 0,50 лева Ако си купувате от пазара, студът в допълнение надува цената им. Така за едно яйце може да дадете и 70 ст. 

Сиренето и кашкавалът също са едни от най-поскъпващите артикули в комерсиалната мрежа. При тях растежът е с 40 на 100, като към този момент сирене под 16 лв. и половината с вода и се равнява на 500 грама от скъпото, което е над 20-23 лв.. Кашкавал на цена под 12 лв. няма по какъв начин да се създаде, разяснява Иванов пред " Телеграф ".

Двойно по-скъпи са и салатите вид " снежанка " или съветска. Причината е растежът на цените на млечните артикули, саламите и зеленчуците.

Според Владимир Иванов, " от средата на 2021 година сме в обстановка на непрекъснато повишаване. Пикът беше доближат в края на ноември 2022 година През декември обаче пазарът откри своето равновесие, тук е точката на засищане, и се успокои ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР