Яйцата са изключителен хранителен продукт, съдържащ ценни протеини, мазнини, минерали,

...
Яйцата са изключителен хранителен продукт, съдържащ ценни протеини, мазнини, минерали,
Коментари Харесай

Кога и как да ядем яйца за максимална полза

Яйцата са извънреден хранителен артикул, съдържащ скъпи протеини, мазнини, минерали, витамини от групата В, витамин А, К и Е.

Въпреки това ние дотолкоз сме привикнали с съществуването им в комерсиалната мрежа и наличието им като артикул в нашето меню, че съвсем не разсъждаваме върху това каква е хранителната стойност на яйцата и по какъв начин тъкмо би трябвало да ги одобряваме, с цел да извлечем оптималната изгода от тях.

А датата 8 октомври е отредена на деня на яйцата - съвършен миг да побъбрим за изгодите от яйцата.

Всъщност има някои значими детайлности за приема на яйца - по какъв начин и по кое време да ги ядем за макс изгода.

Вземете поради това, с цел да може да получите най-вече хранителни субстанции от този потребен артикул.

Консумирайте пресни яйца

Без значение дали става дума за кокоши яйца, или за такива от други птици – патици, пъдпъдъци, гъски и така нататък, най-добре е да консумираме яйцата пресни. До петия-шестия ден качеството им е допустимо най-хубаво, белтъкът е най-пълноценен и опцията за развиването на микроби е минимум. Съхранението на яйцата в ледник удължава този интервал на полза, защото забавя процеса на стареене и развиването на патогенни бактерии.

Яйца от домашни птици

 Яйца

Със сигурност най-полезни са яйцата от домашни птици, хранени с пълноценна храна без химикали. Ако вие не отглеждате такива, купувайте яйца от тествано домашно стопанство, за които сте сигурни, че животните са здрави, не получават хормонални добавки и се хранят с висококачествени фуражи.

Как да ги приготвим?

Варените яйца са доста по-полезни от пържените да вземем за пример, тъй като е избегнат процесът на пържене, който самичък по себе си е нездравословен. Освен това те са по-диетични и са подобаващи за хора със стомашни и жлъчни проблеми. Варенето обаче не би трябвало да е единствено няколко минути, защото по-късно белтъкът се преварява и става по-тежък за храносмилане, а жълтъкът губи огромна част от потребните си свойства. Добре сварените яйца няма по какъв начин да съдържат бактерии, до момента в който рохките и незадоволително добре сготвените носят риск за заразяване с патогени.

Хапвайте яйцата с жълтъка

 Варени яйца

Доскоро се смяташе, че хората с нараснал холестерол и риск от сърдечни болести не би трябвало да употребяват яйцата с жълтъка. Последните проучвания демонстрират, че това не е напълно по този начин. Едно цяло яйце дневно не надвишава дневната доза за банкет на холестерол, а даже е със 100 мг под нея. Това значи, че умерено може да приемате до 7 яйца седмично, като е значимо обаче, да не прекалявате с приема на скотски артикули като цяло. Ако нямате проблеми с холестерола и сърдечно-съдовата система, може да си позволите и до 3 яйца дневно дружно с жълтъка.

Белтъци за спортисти

Спортистите несъмнено би трябвало да наблегнат на яйцата, защото те са най-ценният, елементарен за асимилиране и добър източник на белтъчини, нужни за мускулната маса. Ако желаете да натрупате повече мускули и имате потребност от протеини, консумирайте повече белтъци. В този случай, а и във всички останали, яжте яйцата заран. В краен случай потреблението на яйца може да е вечер.

По време на диета

 Белтъци и жълтъци

Яйцата са извънредно подобаващи при диетични режими, защото са нискокалорични. Освен това в жълтъка им се съдържа веществото сяра, което подкрепя изгарянето на мазнини и подтиква метаболизма. Затова умерено прибавете варените яйца във вашата диета.

Ето вкусни оферти за всеки ден:

- здравословни яйца;

- яйца на фурна;

- поширани яйца.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР