Японското изкуство Шинрин-йоку (Shinrin-yoku) възниква през 80-те години и буквално

...
Японското изкуство Шинрин-йоку (Shinrin-yoku) възниква през 80-те години и буквално
Коментари Харесай

Японската практика „Шинрин-йоку“ или как природата лекува стреса

Японското изкуство Шинрин-йоку (Shinrin-yoku) поражда през 80-те години и безусловно значи горско къпане (шинрин - гора, йоку - окъпвам се). Въведена като национална здравна стратегия от Агенцията по горите на Япония, поради непрекъснатия стрес и увеличението на незаразните болести в страната, както и поради феномена, прочут като karoshi или гибел от изтощеност, тя се трансформира в главен способ за предварителна защита на заболявания, посредством ръководство на напрежението и подсилване на здравето измежду служащите.

Шинрин-йоку акцентира лечебните резултати от прекарването на време измежду природата. Или опцията да се свържете с природата благодарение на петте си сетива - вашите уши, очи, нос, уста, ръце и крайници. Пеенето на птиците и бриза, шумолящ в листата на дърветата. Различната зеленина на дърветата и слънчевата светлина, промъкваща се през клоните. Аромата на гората и естествената ароматерапия на фитонцидите. Свежестта на въздуха, шума на потока. Възможността да докоснете дърветата или просто да легнете на земята. Да се наслаждавате на звуците, миризмите и гледките на природата. Това свеобразно " горско къпане " е неизмеримо сетивно прекарване, което намалява равнищата на кортизол (хормон на стреса), усъвършенства настроението и понижава възприятието на тревога.

" Къпането в гората " се трансформира в жизненоважна част от превантивното опазване на здравето в Япония и потвърдено води до по-здравословен метод на живот за хора от всички възрасти. Резултатите от японски изследвания демонстрират, че то усъвършенства качеството на съня, настроението, способността за фокусиране. Изследванията демонстрират още, че то укрепва имунната система, контролира нервната система, понижава кръвното налягане, превантира депресията. Шинрин-йоку може да има превантивни резултати и върху незаразни болести като рак, хипертония, исхемична болест на сърцето, стомашно-чревна язва и меланхолия, посредством понижаване на хормоните на напрежението.
Японците и храната  Снимка: iStock by Getty Images
Освен, че имат вяра във философията на Шинрин-йоку и го практикуват всеобщо, японците са склонни към здравословно отношение към храната и имат и най-ниските равнища на затлъстяване измежду мъжете и дамите в света. Те имат сентенция " хара хачи бу " ( " hara hachi bu " ), което значи да ядеш, до момента в който не се заситиш до 80% и учат децата на тази философия от най-ранна възраст. Японската диета съдържа забележителна част омега-3 мастни киселини от риба, морски блага и артикули на растителна основа като тофу и морски водорасли.

Ключов е и методът, по който японците сервират храната си. Те постоянно ядат от дребна купа, до момента в който се любуват на няколко разнообразни ястия - нормално ориз, мисо, малко риба или месо и по-късно две или три зеленчукови ястия, които се сервират дружно и се ядат по избран ред. Японците също по този начин мощно имат вяра в " гъвкавото ограничаване ", когато става въпрос за неразрешени лакомства, като им се любуват понякога, само че на по-малки порции.
Японците и тютюнопушенето  Снимка: iStock by Getty Images
Страната на изгряващото слънце е известна със здравословната си диета и впечатляващата си дълготрайност на живота. Но до неотдавна беше и парадайс за пушачите, с едни от най-високите проценти на тютюнопушене в света. В началото на новия век близо 50% от всички мъже в Япония и 33% от всички пълнолетни пушат цигари. През 2014 година обаче настава трагичен поврат в страната, когато на пазара се появяват бездимните други възможности като IQOS. Според откриватели от Американското общество за рака в този миг продажбите на цигари в Япония стартират да понижават към пет пъти по-бързо със приблизително 9.5% на година за интервала от 2015 година до 2018 година Благодарение точно на появяването на бездимните други възможности, през днешния ден потреблението на цигари в Япония е спаднало с близо 44%. Комбинацията на просвета и технологии, съчетана с вроденото любознание на японците към нововъведенията, сложиха началото на епоха без тютюнев пушек.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР