Японският премиер Шиндзо Абе свиква предсрочни парламентарни избори на фона

...
Японският премиер Шиндзо Абе свиква предсрочни парламентарни избори на фона
Коментари Харесай

Японският премиер свика предсрочни избори


Японският министър председател Шиндзо Абе привиква предварителни парламентарни избори на фона на продължаващия спор със Северна Корея.

„ Ще разпусна камарата на представителите на 28-ми “, сподели той по време на конференция, без да показва нова дата за изборите. Но съгласно известия в медиите те ще се проведат на 22 октомври.

Министър-председателят се надява да се възползва от отслабената и разединена съпротива, което да го върне отпред на третата най-голяма стопанска система в света. Според скорошни социологически изследвания той има шансове за това, натрупвайки нова поддръжка след поредност кавги, раздрусали властта в Токио.

Допитване от края на предходната седмица, оповестено от ежедневника „ Никей “ демонстрира, че 44% от гласоподавателите ще поддържат неговата консервативна Либерална демократична партия (ЛДП) до момента в който единствено 8% са подготвени да застанат зад опозиционната Демократична партия. Въпреки това един от всеки петима е показал, че към момента не е взел решение, което дава опция за новата политическа мощ, образувана към известния кмет на Токио Юрико Койке.

Неговата партия „ Томин фирст само че кай “ („ Жителите на Токио преди всичко “) победи Абе и ЛДП на локалните избори в столицата през юли, само че новата политическа мощ може да няма задоволително време, с цел да натрупа поддръжка на национално равнище.

В опит да отнеме светлината на прожекторите от днешната конференция на премиера Койке организира среща с кореспонденти по-рано, на която разгласи, че образува национално политическо обединяване, наречено „ Кибо само че То “ (Партия на вярата “).

Победителят от предварителните избори ще бъде изправен пред редица политически провокации – от рецесията със Северна Корея до възобновяване на стопанската система на Япония.

В рамките на по-малко от два месеца Пхенян изстреля две ракети, които минаха над японския остров Хокайдо. И въпреки твърдата позиция на премиера по отношение на КНДР да му дава подтик в социологическите изследвания, серия от кавги, в които той беше упрекван, че е помагал на другар в бизнес договорка, лишиха от поддръжката за него и партията му.

Япония е изправена и пред забавяща темповете си стопанска система, ниска раждаемост, застаряващо население и намаляваща работна мощ. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР