Японският остров Окинава е известен с това, че на него

...
Японският остров Окинава е известен с това, че на него
Коментари Харесай

Диета Окинава: Не изяждайте всичко в чинията!

Японският остров Окинава е прочут с това, че на него живеят в действителност голям брой столетници. Оказва се обаче, че на Окинава живеят и 15 % от всички суперстолетници на Земята.

Суперстолетниците са хора, които са на най-малко 107 години. Всеки то нас се запитва каква е тяхната загадка? Кое е това, което им дава опция да живеят толкоз дълго и пълноценно?

Всъщност отговорът на този въпрос е обект на проучване от много дълго време от разнообразни експерти. Открити са петте стълба на дългия живот. Става дума за:

- Зеленчуци - най-малко 70 % от дневният банкет на храна на човек би трябвало да бъде със зеленчуци;

 Диети с риба

- Риба – на остров Окинава рибата е доста повече употребявана, в сравнение с месото;

- Спокойствие – късите почивки и ежедневната релаксация са част от живота на жителите на японския остров;

- Движение – в случай че мислите, че тези хора лежат по през целия ден и в това се показва тяхното успокоение, несъмнено се заблуждавате. Движението им е непрекъснато, също така работят много настойчиво.

- Умереност;

Точно за умереността ще поговорим. Известният към този момент хранителен режим Окинава е точно това – диетата е цялост и от петте стълба, само че най-много залага на умереността. Основното в диетата е възбраната за преяждане. Наложително е да спрем да се храним, тогава когато стомахът ни е цялостен на 80 %.

 Диети

И защото е много мъчно да се изясни какво е 80 % цялостен корем – експертите предлагат да ставаме от масата тогава, когато усетим, че имаме място за още няколко хапки.

Според лекарите „ Окинава ” значително се приближава до френския метод на хранене. Правилата там са, че би трябвало да спрем да консумираме каквото и да било, малко преди да сме се нахранили.

Диетата Окинава включва в себе си извънредно доста зеленчуци – съвсем ¾ от менюто ви всеки ден е от зеленчуци. Останалата ¼ от хранителния режим е запълнена с риба.

Като течности се предлагат вода и чай – това са и главните питиета на жителите от остров Окинава. Затова не изяждайте всичко от чинията си, хранете се пълноценно и постепенно, движете се повече и се радвайте на живота.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР