Японският министър на отбраната Такеши Ивая заяви днес, че не

...
Японският министър на отбраната Такеши Ивая заяви днес, че не
Коментари Харесай

Япония няма да изпраща войски заради нападението над танкера си

Японският министър на защитата Такеши Ивая съобщи през днешния ден, че не има намерение да изпраща японски войски, откакто танкер, ръководен от японска компания, беше атакуван в Близкия изток, съобщи Асошиейтед прес.

Ивая сподели на конференция, че обстановката не се преглежда като непосредствена опасност за Япония. По думите му Япония не счита, че "е належащо Силите за самозащита да играят някаква роля на този стадий и не възнамерява да ги изпраща в региона на Ормузкия пролив в отговор на нападенията ".

Японската компания, ръководеща нападнатия танкер "Кокука кърейджъс ", съобщи, че екипажът на кораба е видял "летящи обекти " малко преди да бъде атакуван, което допуска, че плавателният съд не е бил развален от мини.

Това изложение опонира на казаното от американската войска, която популяризира видеокадри, показващи съгласно нея по какъв начин ирански сили отстраняват неизбухнала магнитна мина от кораба.

Танкерът, пренасящ нефтени артикули за Сингапур и Тайланд, е бил атакуван два пъти през вчерашния ден покрай Ормузкия пролив. Той е понесъл вреди, а 21-членният му екипаж е трябвало да се изтегля.

Президентът на компанията "Кокука Сангьо " Ютака Катада сподели, че съгласно него летящите обекти, видени от моряците, може да са били патрони. Той отхвърли опцията за мина или торпедо, тъй като провалите са били над ватерлинията на кораба. По думите му информациите за нахлуване с мина са "фалшиви ".

Катада съобщи, че екипажът е забелязал ирански военноморски транспортен съд наоколо, само че не посочи дали това е било преди, или след нападенията.

"Кокука кърейджъс " и танкер, благосъстоятелност на норвежка компания, пострадаха през вчерашния ден при детонации покрай Ормузкия пролив. Съединени американски щати упрекнаха Иран, че е направил набези против корабите, само че Техеран отхвърля тези изказвания, показва ДПА.

Катада сподели, че "Кокука кърейджъс " е бил обиден от две детонации през няколко часа. Екипажът е видял летящите обекти преди втория гърмеж.

Танкерът е теглен на буксир към Обединените арабски емирства. Екипажът, формиран от филипинци, се е върнал на кораба след детонациите, съобщи Катада Товарът не е потърпевш. По думите Катада корабът е ескортиран от американските военноморски сили, показва Ройтерс.

Японският министър на стопанската система, търговията и индустрията Хирошиге Секо отхвърли да разяснява обвиняванията на Съединени американски щати против Иран, като сподели, че Япония към момента проверява случилото се.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР