Японският диригент Сейджи Одзава почина на 88 години, съобщиха световните

...
Японският диригент Сейджи Одзава почина на 88 години, съобщиха световните
Коментари Харесай

Маестро Сейджи Одзава си отиде на 88-годишна възраст

Японският диригент Сейджи Одзава умря на 88 години, оповестиха международните информационни организации, базирайки се на японски медии, цитира Българска телеграфна агенция.

Одзава е дирижирал някои от най-реномираните оркестри в света.



Според информация в медиите Сейджи Одзава е умрял във вторник, 6 февруари, от сърдечна непълнота.

Г-н Озава неотдавна имаше здравословни проблеми. Той по този начин и не се възвърне изцяло от интервенция от рак на хранопровода при започване на 2010 година и от проблеми с гърба, които се утежниха по време на възобновяване му. Той също беше приет в болница с болест на сърдечната клапа в по-късните години.



Одзава беше най-видният предвестител на придвижване, което трансформира света на класическата музика през последния половин век: голям приток на източноазиатски музиканти към Запада, което от своя страна спомогна за разпространяването на западната класическа музика в Корея, Япония и Китай.

Той реализира доста триумфи през годините в интерпретацията на огромни, комплицирани творби, които доста други смятаха за тромави.



Във Виенската държавна опера остава до 2010 година Останалата част от живота му е погълната основно с здравословни проблеми и с фантазии за огромно завръщане на концертната сцена, което по този начин и не съумя да се състои.



Сейджи Одзава е роден през 1935 година в Манджурия, сегашен Китай, само че по това време японска територия. Започва да учи пиано в началното учебно заведение. След строшаване на два пръста при игра на ръгби се ориентира към специалността на диригент.

В продължение на 29 години е отпред на Бостънския симфоничен оркестър. От 2002 до 2010 година е основен диригент на Виенската държавна опера, напомня Агенция Франс Прес.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР