Японските защитници на правата на животнитевярват, че най-накрая са постигнали

...
Японските защитници на правата на животнитевярват, че най-накрая са постигнали
Коментари Харесай

Преди дрогираха конете и ги удряха жестоко

Японските бранители на правата на животнитевярват, че най-сетне са постигнали триумф в една от своите дългогодишни борби. Става дума за възможната анулация или сериозна смяна при провеждането на един фестивал. При него коне са принудени да прескачат висок насип, при което постоянно се нараняват тежко.

Тази година въпросното събитие се организира при започване на май в град Кувана, централна Япония. Подобно на случаите от предходни години, и този път един от конете падна, до момента в който ездачът му се опитваше да го ускори по 100-метровата писта, с цел да преодолее двуметровото затруднение, водещо до шинтоисткото светилище Тадо Тайша. Конят счупи крайници си и по-късно се наложи да бъде евтаназиран на място.

" Това е грубо и излишно. Но от храма пазят събитието, като настояват, че то съставлява традиция ", изяснява Юки Аравака, представител на организацията за отбрана на правата на животните Life Investigation Agency. 

Фестивалът на " изгряващите коне "

Смята се, че светилището е учредено преди към 1200 години. В този селски район конете от епохи са значима част от живота. Вярвало се е, че те  са пратеници сред локалното население и боговете. 

Фестивалът " Агеума ", в превод " изгряващите коне ", води своето начало от средата на 14 век. Съществуват доказателства, че в началото той е включвал дефилирането на жители по градските улици, съпроводени от коне и облечени в изящни костюми. След това те дошли в светилището, с цел да отдадат своята респект на боговете и да се помолят за добра годишна продукция.

Но напоследък фестивалът се трансформирал. Било добавено високо затруднение, което конете трябвало да преодоляват. Според критиците по този начин уредниците на фестивала желали да го превърнат в по-зрелищно събитие.  " От храма споделят, че това е традиция, която датира от стотици години. Но има доказателства, че те са добавили сектора с насипа, с цел да го създадат по-труден за конете, както и по-вълнуващ. Основната цел е привличането на повече туристи, с цел да може градът да печели повече пари ", споделя Юки Аравака пред Дъждовни води. 

По време на пандемията фестивалът не се организираше. Тази година той е бил възобновен. Шестима млади мъже на възраст сред 16 и 29 години от разнообразни региони на града създали по три опита на трасето. Само три от конете преодолели сполучливо трудността.

Кейко Ямазаки, която е основателка на групата за проучване на животните " Гоу " и член на управителния съвет на Японската коалиция за благоденствие на животните, също счита, че събитието е било изменено, с цел да се трансформира в " театър ". " Не желаеме да променяме културното завещание на града, само че насипът е бил прибавен едвам след края на войната. Така че той не е част от първичния фестивал ", споделя тя. Иначе Ямазаки е съгласна, че като цяло изискванията в действителност са се подобрили през последните години.

Злоупотребата с конете

" В предишното те дрогираха конете, натриваха носовете им с абразивен материал, с цел да вдигнат адреналина им и ги удряха толкоз мощно, че оставаха белези, които можеха да бъдат видяни ", описа още тя. " Лобирахме мощно против това малтретиране и постигнахме триумф. Но преди този момент години наред конете са умирали. "

Протестиращите са употребявали и правосъдни механизми, с цел да се опитат да спрат множеството свързани с принуждение детайли от фестивала, споделя Чихиро Окада от японския Център за правата на животните. " Усещаме, че отношението към конете опонира на японските закони за хуманно отношение към животните. И че обясняването на това с " традицията " към този момент не е задоволително ", споделя още тя. Въпреки това локални прокурори са отхвърлили две тъжби по случая.

Кадър от фестивала на " изгряващите коне " Снимка: Philbert Ono

Служител от общината на Кувана съобщи, че управляващите са почнали да получават тъжби за събитието още от към 2004 година. А през тази година доста хора били изпратили послания против фестивала. Той обаче уточни, че градът " няма пълномощия " по отношение на фестивала, който е събитие на светилището.

От самото светилище потвърдиха, че са " получили разнородни отзиви ", само че показаха, че всички коне, които са взели участие, са получили " уместно отношение " в сходство със законите. Добавиха и че за конете са били " полагани грижи с обич през деня и нощем " преди събитието. Храмът отхвърли и изказванията, че конете са били бити с бич или по различен метод. Оттам допълниха още, че чиновниците са били " комплицирани " от тези известия. В изявление на светилището се упорства хората, употребяващи обществените медии, да спрат да " клеветят " събитието.

Идва ли смяна?

Въпреки опроверженията, деятелите настояват, че смяната към този момент се усеща. " Изведнъж тази година недоволството бе доста мощно ", разяснява Ямазаки. " Снимките излязоха в обществените мрежи и това навреди на имиджа на хуманното отношение към животните в Япония. " И Юки Аравака удостоверява:  " Евтаназията на потърпевшия кон тази година възмути обществеността ", споделя тя. " Снимките са на всички места в обществените мрежи, историята беше подета и от огромните медии в Япония. Сега хората знаят какъв брой грубо е това събитие. "

***
Вижте и тази фотогалерия от нашия списък:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР