Японски учени откриха, че ледът на дъното на ледника Ширази

...
Японски учени откриха, че ледът на дъното на ледника Ширази
Коментари Харесай

Необичайно горещо място на Антарктида

Японски учени откриха, че ледът на дъното на ледника Ширази в Източна Антарктида се топи с изненадващо висока скорост.

Резултатите от проучването на повода за това събитие са оповестени в списанието Nature Communications. Това станало по време на 58-ата японска антарктическа експедиция на борда на ледоразбивача Ширази.

През януари и февруари 2017 година откривателите имаха рядка опция да проведат морски наблюдения на върха на ледника Ширази. Тогава ледоразбивачът им съумя да проникне в замръзналия залив Лютцов-Холм, в който се намира ледникът, споделя БГНЕС.

Учените са събрали данни за температурата на водата, солеността и равнищата на О2 в 31 точки. Комбинирайки тази информация с радарни наблюдения на ледника, течения и ветрове в региона, те построиха модел на циркулация на океана под ледника.

" Нашите наблюдения демонстрират, че директно под ледника Ширази ледът се топи със скорост 7-16 метра годишно ", споделя ръководителят на изследването, доцентът от Института по науки Дайсуке Хирано, представен в известие за пресата от Университета в Хокайдо. Скоростта на размразяване надминава тази под ледения шелф на Тотън, за който се смяташе, че има най-високата скорост на размразяване в Източна Антарктида - 10-11 метра годишно. "

Оказа се, че повода за необикновеното събитие е непрекъснатият поток на топла вода в основата на ледника от залива Лютцов-Холм. Топлата вода се движи по дълбока подводна котловина и по-късно се издига до основата на ледника, загрява леда изпод и по-късно изтича отдолу под ледника.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР