Японски съд вчера се произнесе, че забраната на еднополовите бракове

...
Японски съд вчера се произнесе, че забраната на еднополовите бракове
Коментари Харесай

Япония: Забраната на еднополовите бракове не нарушава конституцията

Японски съд през вчерашния ден се произнесе, че възбраната на еднополовите бракове в страната не е в нарушаване на конституцията и отхвърли претенции за компенсации от три двойки, които настояват, че правата им на свободен съюз и на тъждество са нарушени, съобщи Асошиейтед прес.

Решението на окръжния съд в Осака е второ по въпроса и не е в сходство с миналогодишно изговаряне на съд в Сапоро, който одобри, че възбрана на еднополовите бракове е неконституционна.

Последното правосъдно решение илюстрира какъв брой поляризирани са мненията по въпроса в Япония, единствената членка на групата на най-развитите индустриални страни Г-7, която не признава еднополовите бракове.

В правосъдното решение се показва, че се отхвърля искът на еднополови двойки за обезщетение от 1 милион йени (7400 долара) за търпени вреди от дискриминация.

Ищците – две мъжки двойки и една женска, бяха измежду 14-те еднополови сътрудници, които през 2019 година заведоха каузи против държавното управление в пет огромни града – Сапоро, Токио, Нагоя, Фукуока и Осака, за нарушение на правата им на свободен съюз и тъждество. Те твърдяха, че са били нелегално дискриминирани като са им били отказани същите стопански и правни облаги, от които хетеросексуалните се употребяват посредством сватбен съюз.



Подкрепата за половото разнообразие в Япония пораства постепенно, само че към момента липсва законова отбрана за лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални хора. ЛГБТ лица постоянно са дискриминирани в учебно заведение, на работното място и вкъщи, което кара доста от тях да крият половата си еднаквост.

Правозащитни групи упорстваха за пробутване на закон за равенството, преди миналогодишните летни олимпийски игри в Токио, когато интернационалното внимание беше концентрирано върху Япония, само че законопроектът беше спрян от консервативната ръководеща партия.

Източник: Асошиейтед прес

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР